Zo word je gelukkig: top 5 Oosterse wijsheden
Hoe word je gelukkig? Deze Oosterse filosofen proberen daar een antwoord op te vinden. 'Hij die niet gelukkig is met een beetje, zal niet gelukkig zijn met veel.'

Je vindt geluk in jezelf door vrede te hebben met het leven dat je leidt
De opvatting over geluk in de Oosterse cultuur verschilt nogal van die in de Westerse cultuur. In vijfduizend jaar geschiedenis werd deze beïnvloed door het confucianisme, boeddhisme en taoïsme. Waar het op neerkomt is dat je geluk vindt in jezelf door vrede te hebben met het leven dat je leidt. Dit is onze top 5 Oosterse wijsheden:
1. Hoe meer je mediteert op goede gedachten, hoe beter je leven zal zijn
Werkelijk levensgeluk ontstaat volgens Gautama Buddha wanneer we ons volledig openen voor de wereld om ons heen. Onbevangen en toegewijd, zodat vreugde en compassie ons met anderen verbindt. Daarom moeten we onze geest zo trainen dat we mededogen en menslievendheid ontwikkelen.
Het mahayana-boeddhisme heeft een groot vertrouwen in de menselijke aard, die wordt gekenmerkt door het verlangen naar geluk en liefde. Als je je oefent in het versterken van egoloze emoties zoals liefde en compassie, dan is er minder plaats voor egocentrische emoties als angst en jaloezie. Want wat je met liefde doet, doe je goed en zie je goed.
2. Hij die niet gelukkig is met een beetje, zal niet gelukkig zijn met veel
Lao Tse betekent ‘oude meester’ in het Chinees en het is ook de naam van een filosoof die in de zevende eeuw leefde. Hij zou de ‘Tao Te Tsjing’ geschreven hebben, maar sommigen betwijfelen of hij echt bestaan heeft. Zijn grondbeginselen zijn eenvoud, sereniteit, intelligentie en matigheid.
Zijn levenslessen zijn tweeduizend jaar later nog steeds relevant en tijdloos: ‘Hij die niet gelukkig is met een beetje, zal niet gelukkig zijn met veel. Intens graag gezien worden geeft je kracht, terwijl iemand intens graag zien jou moed geeft. En met goede woorden kan iemand onderhandelen, maar om jezelf groot te maken zijn goede werken vereist.’
Wat je met liefde doet, doe je goed en zie je goed
3. Als niet-doen wordt gedaan, blijft niets ongedaan
Deze paradoxale uitspraak uit het taoïsme betekent niet dat je luieren als levenskunst moet aanhangen. Niet-doen is namelijk niet hetzelfde als niets doen. Wie de kunst van het niet-doen beoefent, probeert niet storend in te grijpen in een situatie, maar zo veel mogelijk te faciliteren. In plaats van je wil op te leggen aan anderen probeer je zo open en ontvankelijk mogelijk te zijn.
‘Van de beste bestuurder weten de mensen alleen dat hij bestaat’, hij treedt zo min mogelijk op de voorgrond. Op die manier kan iedereen zichzelf ontwikkelen en zeggen: ‘We hebben het zelf gedaan!’. In werkelijkheid bewaakt de bestuurder het proces en probeert een voedende kracht te zijn.
4. Je ziet alleen dingen als je er de tijd voor neemt
De inzichten van de Koreaanse Zenmonnik Sunim helpen je om in je drukke leven en dagelijkse sleur te zoeken naar rust en reflectie. Want als jij rustig bent, zal je wereld ook rustig worden. De prachtige en kleurrijke illustraties in zijn bestseller ‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’ dienen als kalmerende visuele pauzes die je helpen rustig aan te doen. Neem er de tijd voor en kom in verbinding met de milde en wijze kant van jezelf.
Dit zijn een aantal bevrijdende inzichten van Haemin Sunim: ‘Maak je niet druk over hoe je op anderen overkomt, mensen zijn vooral bezig met zichzelf. Laat de mening van anderen over jou niet bepalen wie jij bent. Wijd je aan je dromen en volg ongecompliceerd je hart. Alleen als jij gelukkig bent, kun je helpen om de wereld gelukkiger te maken.’
Laat de mening van anderen over jou niet bepalen wie jij bent
5. Ontdek je ware ik door je dagelijkse rituelen te veranderen
Als je de smaak te pakken hebt en de Oosterse filosofie wil toepassen in je eigen leven kun je ‘De Weg’ van Michael Puett lezen. Als hoogleraar Chinese geschiedenis aan Harvard University trekt hij wekelijks zo’n zevenhonderd studenten met zijn populaire colleges over Chinese filosofie. Aan de hand van voorbeelden uit het leven van alledag legt Puett de denkbeelden van grote filosofen zoals Confucius en Mencius uit.
De Weg daagt je uit om diepgewortelde overtuigingen te herzien en je dagelijkse rituelen te veranderen. Doe eens wat je nooit doet: lach vriendelijk naar iemand die je irritant vindt, spreek je oordeel eens niet uit of leer iets waarvan je denkt dat je er totaal geen talent voor hebt. Zo geef je jezelf de ruimte om nieuwe wegen te bewandelen.
Geïnspireerd? Lees ook: Ubunti filosofie van Mandela: ga eens lunchen met een onuitstaanbare collega