Ongelofelijk: zo lang duurt het afbreken van dingen in de natuur

Dat producten van plastic en aluminium pas na lange tijd door de natuur zijn afgebroken, wist je waarschijnlijk al. Maar ook voor minder voor de hand liggende producten moet de natuur lang haar best doen.

We maken met z’n allen ongelofelijk veel afval. Dit is een groot probleem, aangezien de natuur veel producten maar nauwelijks kan afbreken. Zo lang duurt het voordat de natuur jouw afval heeft afgebroken:

0-1 maand: Ook producten waarvan je het niet zou verwachten zijn niet zo snel verdwenen. Een papieren zakdoek of stuk keukenrol (hoe klein ook) zal bijvoorbeeld al snel een maand rondzwerven, voordat het is afgebroken.

2-6 maanden: Voor een bananenschil, iets wat misschien heel natuurlijk lijkt, heeft de natuur anderhalve maand nodig. Dit komt doordat de schil het taaie cellulose bevat. Langer doet de natuur over kartonnen drinkpakken, namelijk zo’n twee a drie maanden.

2 jaar: Sinaasappelschillen en sigarettenpeuken zullen pas na twee jaar zijn vergaan.

50 jaar: Maar nog schadelijker zijn autobanden, leer, blikjes van blik die allemaal vijftig jaar zullen rondzwerven.

75 jaar: Chipszakken zien er zo klein en relatief onschuldig uit, maar dat zijn ze helaas niet. Afbreken duurt 75 tot 80 jaar.

Vond je dit verrassend? Dan nu de producten die er langer dan een eeuw over doen om te worden afgebroken, als dat al mogelijk is:

200 jaar: Het duurt zo’n tweehonderd jaar om frisdrankblikjes van aluminium af te breken. Recyclen is een betere optie.

500 jaar: Plastic flessen gemaakt van PET doen er maar liefst 500 jaar over voor ze zijn vergaan. Bovendien denken wetenschappers dat er sporen van chemicaliën achterblijven op de plek waarop de fles heeft gelegen.

1-2 miljoen jaar: Glazen potten en flessen bestaan voornamelijk bestaan uit silica, één van de meest permanente mineralen ter wereld. Archeologen zijn blij dat glazen producten zo lang mee gaan.

Nooit? De allergrootste vervuilers zijn echter batterijen. De chemicaliën die hierin zitten blijven voor onbepaalde tijd bestaan en blijven daarnaast al die tijd giftig.

Kortom: wil je je steentje bijdragen aan een beter milieu, probeer dan je eigen afvalproductie te verminderen. Met deze tips kom je al een heel eind!

Lees ook: Verpakkingsvrij winkelen is de nieuwe trend. Met deze 3 tips lukt het

Celine Bast   ▸ door
Top
×
×