Deze zussen hebben al drie jaar geen nieuwe vuilniszak nodig gehad. Hun tips:

De zussen Nicky en Jessie Kroon richtten in 2014 Het Zero Waste Project op. Hun doel: zo min mogelijk afval produceren, mensen inspireren en zo stukje bij beetje de wereld te redden. Doe jij mee?

Wat begon als een challenge van dertig dagen is uitgegroeid tot hun levensstijl. De Nederlandse Nicky (27) en Jessie (24) leven zero waste, oftewel zonder afval, en schrijven daar dagelijks over op hun blog Het Zero Waste Project. Naast bloggen geven de zussen lezingen, helpen ze ondernemers en organisaties met het mogelijk maken van duurzame gedragsverandering en zijn ze druk bezig met het schrijven van een boek.

De zussen laten zien dat zero waste leven heel makkelijk, leuk en luxe kan zijn. Hun belangrijkste advies: Wil je ook een zero waste leven leiden? Doe dit dan geleidelijk. ‘Je moet het vergelijken met afvallen,’ zegt Jessie. ‘In één dag raak je niet zomaar tien kilo kwijt en zo kun je ook niet in één dag helemaal zero waste gaan.’ Verminder je afvalproductie stap voor stap en onthoud dat alle kleine beetjes helpen. Deze vijf tips van Nicky en Jessie geven je alvast een duwtje in de goede richting:

  1. Vervang je wegwerpproducten

50% van al het plastic in de oceaan bestaat uit producten die gemaakt zijn voor eenmalig gebruik. Deze producten – denk aan plastic flesjes en bekertjes – zijn heel gemakkelijk te vervangen. Schaf bijvoorbeeld een RVS drinkfles aan en gebruik je eigen beker als je een koffie to go haalt.

  1. Experimenteer met Do It Yourself producten

Staat jouw wastafel bomvol met plastic flesjes en potjes? Overweeg eens om je beautyproducten zelf te maken. Denk aan DIY shampoo, crème en tandpasta. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar scheelt ook nog eens in de portemonnee.

  1. Koop groenten en fruit die in het seizoen zijn

Groenten en fruit die in het seizoen zijn en uit de buurt komen liggen vaak onverpakt in de winkel. Bovendien is het handig om naast een grote tas voor je boodschappen ook kleinere tasjes mee te nemen, waar je je fruit en groente in kan stoppen.

  1. Koop grote hoeveelheden in

Pasta en rijst zijn voorbeelden van etenswaren die een lange tijd goed blijven. Het is beter voor het milieu als je deze producten in grote verpakkingen inkoopt. Zo produceer je minder afval dan wanneer je steeds kleine pakken koopt.

  1. Ga tweedehands shoppen

Kies er eens voor om oude kleding nieuw leven in te blazen in plaats van iets nieuws aan te schaffen. Vintage-shopping is duurzaam en bovendien hartstikke leuk. In tweedehandszaakjes kun je vaak voor een zacht prijsje originele kleding op de kop tikken (klik hier voor leuke adresjes!).

Geïnspireerd? Lees ook: Blogger Lauren Singer produceert geen afval

 

 

 

Celine Bast   ▸ door
Top
×
×