De schoonste en zachtste onderbroeken ter wereld zijn van… hout

Wat is zachter dan zijde, koeler dan katoen en beter dan bamboe? Het verrassende antwoord is eucalyptushout. Het kledingmerk Saint Basics weet dit al lang en maakt er cool ondergoed van. “Eucalyptus is de Beyoncé onder stoffen.”

Heb jij je weleens afgevraagd hoe schoon het ondergoed is dat je in de winkel koopt? Uhm, wat? Oké, waarschijnlijk niet. Want je mag er toch wel van uitgaan dat nieuwe kleren fris zijn? Oprichter van Saint Basics, Peter van Akkeren (56), vindt dat ook en stapte in 2009 daarom uit de reclamewereld met een nieuwe missie om ‘cleaner underwear’ te maken.

“Als je een gemiddelde boxershort bij het TNO laat testen dan zit daar nog zo’n 20 milliliter gifstoffen in, restjes pesticiden en chemicaliën. Een onprettig idee om dat zo dicht op de huid te dragen. Ik wilde daar verandering in brengen.”

Eucalyptus is zo’n 95% milieuvriendelijker dan gewone katoen

Peter was daarmee een vroege vogel, want in 2009 was er nog weinig aandacht en bewustzijn rondom de vervuiling en sociale misstanden in de kledingindustrie. Hij richtte het kledingmerk Saint Basics op waarmee hij mooie duurzame basics van hoge kwaliteit wilde maken zonder pesticiden en chemische verfstoffen. “Ondergoed en t-shirts kopen mensen vaak en veel. Daarmee zouden we de meeste impact kunnen hebben.”

Duurzame T-shirts - Tencel - Saint Basics

T-shirts van Tencel (eucalyptushout)

Ze begonnen met ondergoed van biologisch katoen, maar al snel kwam er een nieuwe bijzondere stof in het assortiment: eucalyptushout. “De vezel van dit hout is mooi lang. Het Oostenrijkse bedrijf Lenzing maakt er stof van onder de naam Tencel. Het bijzondere aan het productieproces is dat het in een gesloten systeem gebeurt waardoor er geen verspilling plaats vindt. Bovendien komen er geen pesticiden of chemicaliën aan te pas.” Eucalyptus is zo’n 95% milieuvriendelijker dan gewone katoen.

Eucalyptus is uitermate geschikt voor onderkleding omdat het zacht en ademend is en van nature antibacterieel. “Het is de Beyoncé onder de stoffen. Een klant vertelde dat zij al drie dagen een t-shirt van ons droeg waarin zij had geslapen en gesport, en dat ze nog steeds fris rook.”

We willen het meest duurzame én likeable merk van Europa worden. De Tony’s Chocolonely van het ondergoed

In Nederland is Saint Basics al vijf jaar op rij het groenste kledingmerk op Rank a Brand, maar de ambities reiken verder. “We willen het meest duurzame én likeable merk van Europa worden. De Tony’s Chocolonely van het ondergoed! Daarmee bedoel ik dat fans van onze kleding opstaan met een goed gevoel over de keuzes die ze maken”, zegt Peter.

Dat goede gevoel willen ze niet alleen opwekken door hun duurzame verhaal, maar ook door de look en feel van hun kleding. Peter: “We krijgen veel verzoeken van klanten over patronen en kleuren waar we graag naar luisteren. Zo heeft een vrouw die onze crowdfundingcampagne twee jaar geleden steunde, gevraagd om een blauwe boxershort van eucalyptushout. Die is er nu eindelijk en hebben we naar haar vernoemd: de Saint Paula!”

duurzaam ondergoed - Saint Paula boxer

St. Paula boxer en St. Elsa eucalyptus short top

Groeien als duurzaam kledingmerk is een uitdaging, maar geen onhaalbare volgens Peter. “In Duitsland merken we veel belangstelling voor onze kleding. Waar we nu nog tegenaan lopen is dat mensen ons verhaal heel sympathiek vinden, maar uiteindelijk voor een HEMA-onderbroek van 3 euro gaan. Dat is geen realistische prijs voor de kwaliteit die wij leveren. Maar we willen wel goedkoper worden. Om onze prijs te kunnen verlagen, moeten we op grotere schaal produceren. Dat is zeker een ambitie, en daar hebben we veel klanten voor nodig. Daarom doen we ook ons best voor meer bewustwording onder consumenten. Eerlijke en fatsoenlijk gemaakte kleding van goede kwaliteit kost een paar euro meer, maar gaat ook veel langer mee. Dat scheelt op de lange termijn in de portemonnee en in het milieu.”

Geïnspireerd? Lees ook: Snelle zakenman maakt liefste sokken ooit

Top
×
×