8 wetenschappelijk onderbouwde redenen om te gaan mediteren

Onderzoeken tonen aan dat mediteren om heel veel redenen goed voor je is. Sommige van deze redenen had je vast niet verwacht. Misschien toch eens proberen?

Mediteren klinkt misschien wat zweverig, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Sterker nog, er is een aantal wetenschappelijk onderbouwde redenen waarom mediteren goed voor je is:

  1. Je ervaart er minder angst door

Door te mediteren schijnen sommige mensen minder angst te ervaren. Uit een onderzoek hiernaar bleek dat de angst van mensen met 39 procent was verminderd, nadat zij vier keer een korte meditatiecursus hadden gevolgd. Niet gek dus dat meditatie vaak wordt aangeraden aan mensen met een angststoornis.

  1. Het zorgt voor een betere, gerichte aandacht

Door te mediteren krijg je meer controle over je gedachten en blijkbaar ook over waarop je je aandacht richt. Voor een studie volgden een deel van de participanten een mindfulness meditatiecursus van acht weken en een deel van de participanten niet. Wat bleek? Degenen die de cursus hadden gevolgd konden zich beter focussen.

  1. Het maakt je meer meelevend

Mediteren maakt mensen meelevender en aardiger. Dit bleek althans uit een onderzoek van Condon. Eén van de onderzoekers concludeerde dat meditatie mensen aanzet om sneller mensen te helpen die lijden, zelfs als de omgeving aangeeft dit niet te doen.

  1. Je ervaart minder pijn

Door te mediteren ervaar je niet alleen minder angst, maar ook minder pijn. Tijdens een onderzoek van Joshua Grant (2010) naar dit fenomeen werd er een pijnproef gedaan bij zowel mensen die niet mediteren als mensen die wel mediteren. Door de proef werd duidelijk dat meditatie-beoefenaars over een hogere pijngrens beschikken.

  1. Het helpt bij het behandelen van depressie

Mensen die depressief zijn, piekeren ook vaak meer. Om de negatieve gedachten en gevoelens toch te leren loslaten, kan mindfulness helpen. Dit soort meditatie richt zich namelijk op het leven in het heden en niet op herinneringen uit het verleden of zorgen over de toekomst. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mindfulness daarom kan helpen bij het behandelen van een depressie.

  1. Het maakt je creatiever

Ook naar de samenhang tussen meditatie en creativiteit zijn verschillende onderzoeken gedaan. Zo werden studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam voorafgaand aan een brainstormsessie opgedeeld in drie groepen. De groep die voor de brainstormsessie eerst tien minuten meditatie oefeningen moest doen, kwam vervolgens met veel meer ideeën.

  1. Je denkvermogen wordt er beter van

Uit dit onderzoek bleek dat de hersenen van beginners van meditatie al baat hebben bij tachtig minuten mediteren verspreid over vier dagen. Na het mediteren hadden de participanten meer ruimtelijk inzicht, betere executieve functies en een beter werkgeheugen.

  1. Het maakt je beter in multitasken

Naast je denkvermogen zou meditatie ook je werkprestaties kunnen verbeteren. Voor een studie hiernaar moest een groep human resource managers multitasks verrichten. Degenen die gemediteerd hadden, presteerden beter en ervoeren daarbij minder stress.

Geïnspireerd? Lees ook: Dit is het nut van mediteren (en het is niet wat je denkt)

Celine Bast   ▸ door
Top
×
×