Wanneer muggen je lekker vinden (en hoe je ze kunt foppen)

Ben jij een magneet voor muggen? Deze inzichten helpen je om ze slimmer af te zijn, zodat ze jou hopelijk met rust laten.

Het is midden in de nacht en je wordt wakker van gekmakend gezoem en een jeukende arm. De volgende ochtend blijkt dat de mug het niet alleen bij je arm heeft gelaten, maar dat ook je gezicht onder de bulten zit. En nog erger, degene die naast je ligt heeft nergens last van. Hoe komt dat toch?

Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de mensen heel aantrekkelijk is voor muggen. Hoewel maar 2 procent van alle soorten muggen die in Nederland voorkomen steekt en dan nog alleen de vrouwtjes, zijn de belangrijkste factoren die meespelen zicht en geur. 
Aan sommige zaken kun je weinig doen, maar er zijn wel dingen waarmee je ze kunt foppen:

1. Draag licht gekleurde of camouflage kleding 


Muggen zijn zeer visueel en gebruiken hun ogen om zich te richten op hun volgende slachtoffer. Ze zijn vooral later in de middag actief en gaan dan op zoek naar mensen. Als je donkere kleuren zoals marineblauw, zwart of rood draagt ben je makkelijker te herkennen. Dus wees slim en doe lichte of camouflagekleding aan met lange mouwen en broekspijpen.

Met lichte of camouflagekleuren ben je minder zichtbaar

2. Je bloedgroep bepaalt of je aantrekkelijk bent 


Volwassen muggen overleven op nectar voor voeding, maar de vrouwtjes hebben de eiwitten in ons bloed nodig om eitjes te maken. Het is dus geen verrassing dat sommige bloedgroepen meer in trek zijn dan andere. Uit onderzoek blijkt dat muggen mensen met Type O-bloed twee keer zo aantrekkelijk vinden dan mensen met Type A-bloed. En Type B zit daar tussenin.

3. Hoe groter je bent hoe meer je uitademt, en dat trekt aan

Muggen kunnen koolstofdioxide traceren tot op een afstand van 50 meter, dus hoe meer je uitademt hoe aantrekkelijker je wordt. Grotere mensen ademen meer uit, via de neus en mond, en trekken daarmee muggen aan. Dat verklaart ook waarom ze de hele nacht rond ons hoofd zoemen.

4. Muggen zijn dol op hete en bezwete mensen

Muggen hebben ook een neus voor andere geuren zoals melkzuur, urinezuur en andere stoffen die mensen uitstoten wanneer ze zweten. Sommige mensen stoten van nature meer van deze stoffen uit dan andere, waardoor ze sneller het doelwit zijn. En hoe warmer je lichaam des te makkelijker een mug jou kan vinden, zeker wanneer het ’s avonds afkoelt.

Met een glas bier op word je vaker gestoken

5. Als je zwanger bent trek je meer muggen aan

Helaas blijken zwangere vrouwen twee keer zo aantrekkelijk te zijn voor muggen, vooral aan het einde van de zwangerschap. Dit komt doordat vrouwen dan een 21 procent hoger ademvolume hebben én hun buik warmer is.

6. Drink liever geen bier als je muggen op afstand wilt houden


Wist jij dat muggen ook wel een biertje lusten? Onderzoekers ontdekten dat deelnemers die een flink glas bier hadden gedronken vaker gestoken werden dan daarvoor. Waarschijnlijk heeft het te maken met een verhoogd ethanolgehalte in zweet en huidtemperatuur. Een verkoelend glas water is beter.

Geïnspireerd? Lees ook: Vijf tips om tóch een ochtendmens te worden.

Top
×
×