Waarom vriendschap nog belangrijker is dan je al dacht

We focussen ons massaal op de liefde, terwijl uit onderzoek blijkt dat vriendschap minstens zo belangrijk is.

Vrienden en vriendinnen hebben is één van de meest waardevolle dingen in het leven. Denk eens aan die ene speciale vriendin die je al kent sinds de middelbare school. Of die leuke collega met wie je in de loop der jaren een speciale band hebt opgebouwd. Hoe de vriendschap ook is ontstaan: jullie kennen elkaar door en door en delen samen lief en leed. Drie wetenschappelijk onderbouwde argumenten waarom vriendschap zo belangrijk is:

1. Met goede vrienden leef je langer
Volgens dit onderzoek, een meta analyse uit 2010, leven mensen met sterke vriendschappen langer dan zij die sociaal geïsoleerd zijn. En het verband tussen vriendschappen en je levensduur is niet klein. Volgens dit onderzoek is het positieve effect van sociale contacten op je levensspan namelijk twee keer zo groot als dat van sporten en even sterk als dat van stoppen met roken. Afspreken met je vriendinnen is dus niet alleen leuk, het verlengt ook nog eens je leven.

2. Vrienden hebben maakt je gezonder
Niet alleen leven mensen met vriendschappen langer, ze zijn over het algemeen genomen ook gezonder dan diegenen zonder sterke sociale connecties. Een grootschalig onderzoek uit 2015 laat zien dat het gebrek aan waardevolle vriendschappen even schadelijk voor je is als het roken van 15 sigaretten per dag. Ook bleek dat een gebrek aan vriendschap slechter is voor je gezondheid dan obesitas. Dit werd overigens gevonden voor mensen van alle leeftijdsgroepen.

3. Ware vriendschap is voor het leven
Wanneer je de scheidingsstatistieken erop naleest, geeft dat niet veel hoop voor je relatie. Het mooie aan vriendschap is echter dat dit vaak een leven lang duurt. Uit een Amerikaans onderzoek dat maar liefst 19 jaar heeft geduurd, is gebleken dat mensen vaak decennia later nog bevriend zijn met hun klasgenoten van de universiteit. Zelfs wanneer vrienden ver bij elkaar uit de buurt gingen wonen, overleefde de vriendschap in de meeste gevallen de tand des tijds.

Geïnspireerd? Lees ook: Deze brief met levensadvies schreef de 27-jarige Holly Butcher vlak voor ze stierf

Lara Olie   ▸ door
Top
×
×