gratis bezorging vanaf € 75,-

Waarom aanbiedingen ons stiekem juist armer maken

Alleen vandaag twee voor de prijs van een. Van €79,95 voor €49,95. Gaat jouw hart sneller kloppen van aanbiedingen? Je bent niet de enige. Maar ben je ook echt goedkoper uit met koopjes?

In Rusland zeggen ze: Ik ben te arm om goedkope spullen te kopen. In Japan stellen ze dat met het kopen van goedkope spullen, geld verloren gaat. In Nederland vatten we het kort en krachtig: goedkoop is duurkoop.

Over de hele wereld bestaan wijsheden en gezegdes over de nadelen van goedkope spullen. Onze grootouders dachten bij een heel lage prijs dan ook dat er vast wel een addertje onder het gras zou schuilen. De kwaliteit was volgens hen ongetwijfeld slecht en hoe dan ook was het oplichterij.

Tegenwoordig leven we in een omgekeerde wereld. We denken dat we opgelicht worden als een product niet is afgeprijsd. Je bent wel gek als je de volle prijs voor een trui, camera of kast betaald. Het is immers altijd uitverkoop.

“Wat goedkoop!” Dat stond gelijk aan ‘goed gedaan’

Mijn moeder kocht alleen maar shampoo of tandpasta als het in de aanbieding was bij Kruidvat, wat ervoor zorgde dat de badkamer een tweede opslag van cosmetica werd. Tot een paar jaar geleden was ik dan ook trots als ik iets tegen bodemprijs had weten te bemachtigen. Het eerste wat ik vertelde was de prijs wanneer ik een nieuw shirtje aan mijn zussen liet zien. “Vijftien euro!!” “Wow”, zeiden mijn zussen dan. “Wat goedkoop!” Dat stond gelijk aan ‘goed gedaan’.

Een felgele kortingssticker is zo verleidelijk dat het ons laat vergeten hoe wantrouwend we ooit waren jegens lage prijzen. In het boek Cheap: The High Cost Of Discount Culture onderzoekt de Amerikaanse journaliste en universitair docent Ellen Ruppel Shell de Amerikaanse geschiedenis van het koopje.

Via kleurrijke figuren als detailhandelaar John Wanamaker die eind 19de eeuw het prijskaartje uitvond en de eerste uitverkoop startte en Eugene Ferkauf (what’s in a name?) die in 1948 de eerste keten van kortingswarenhuizen oprichtte, zien we hoe Amerikanen langzaam maar zeker overtuigd raakten dat meer voor minder belangrijker is dan kwaliteit, duurzaamheid en vakmanschap.

Diverse onderzoeken tonen aan dat de prijs van een product met onze emoties speelt

En Amerikanen zijn daar niet de enigen in. Diverse onderzoeken tonen aan dat de prijs van een product met onze emoties speelt. Psychologen hebben onderzocht dat aanbiedingen het rationele gedeelte van ons brein aan de kant schuiven en ons verleiden tot impulsieve beslissingen.

Zo blijkt dat consumenten 80 procent meer geld uitgeven in outlets dan in reguliere winkels zonder uitverkoop. Ik herken dat wel; in een pashokje staan met een blouse die net niet helemaal perfect zat, maar die ik toch kocht omdat hij maar 10 euro was. Die blouse droeg ik drie keer omdat ik vond dat het moest, waarna hij achterin mijn kast belandde met de rest van mijn impulsaankopen.

Ruppel stelt in haar boek aan dat we uiteindelijk een hoge prijs betalen voor de laagste prijs. Terwijl kosten voor zorg, onderwijs en onderdak stijgen, rekenen we onszelf rijk met korting op T-shirts, gadgets en shampoo. Afgezien van de verwoestende impact die onze koopdrift op het milieu heeft, eindigen we zelf met een huis tjokvol spullen waar we teleurgesteld in zijn om vervolgens weer iets nieuws te kopen om dat gevoel weg te nemen.

Ik snap inmiddels dat de kwaliteit van een product afhankelijk is van het werk van een ander

Zelf ben ik sinds een paar jaar redelijk afgekickt van mijn obsessie met koopjes en schreeuw ik de prijs van mijn aankopen niet meer van de daken. De grootste opluchting? Het gevoel iets belangrijks te missen als ik geen gebruik maakte van uitverkoop, bleek totaal ongegrond. Ik mis helemaal niets. Sterker nog, ik kan zonder twijfel stellen dat ik dat ik meer rust heb, minder geld uitgeef aan spullen en dat ik zoveel blijer ben met de producten die ik nog wel koop.

Ik snap inmiddels dat de kwaliteit van een product afhankelijk is van het werk van een ander. Daarom denk ik langer over mijn aankoop na en ben ik bereid meer geld uit te geven aan spullen met een goed verhaal. Want de laagste prijs is meestal niet goed voor mezelf en niet voor een ander. Hadden onze grootouders toch gelijk.

Top
×
×