gratis bezorging vanaf € 75,-

Voel je je jonger dan je bent? Grote kans dat je langer leeft!

Lieg je het liefst over je leeftijd, omdat je vindt dat het veel te oud klinkt? Lekker mee doorgaan, want je jonger voelen kan nog wel eens goed uitpakken op lange termijn.

Uit onderzoek blijkt dat je jonger voelen dan je eigenlijk bent wel eens het geheim voor een langer leven kan zijn. Voor het onderzoek van University College London werden 6.489 mensen gevolgd met een gemiddelde leeftijd van 65,8 jaar.

Aan het begin van het onderzoek, dat werd gepubliceerd in de JAMA Internal Medicine online, kregen de mensen de vraag hoe oud ze zich voelden. Vervolgens werd acht jaar lang gekeken hoe het met ze ging. De resultaten waren opmerkelijk.

Van de mensen die aangaven zich even oud of ouder te voelen dan hun leeftijd, was na acht jaar 24 procent overleden. Van de personen die zich jonger voelden was dat 14 procent.

De onderzoekers willen nog verder kijken naar de verschillen tussen de proefpersonen, om te begrijpen wat de oorzaak precies is. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de proefpersonen die langer leefden toevallig ook allemaal gezonder leefden en beter op hun gewicht letten. Toch vinden de onderzoekers de resultaten veelzeggend.

Dat je persoonlijkheid invloed kan hebben op je levensduur, bleek ook al uit eerdere onderzoeken. Zo  zouden optimistische mensen minder kans hebben op een hartinfarct. Een goede psychische gesteldheid gaat vaker dan gemiddeld gepaard met een goede fysieke gesteldheid.

Gelukkig oud worden is dus bijna zeker iets wat je deels in de hand hebt. Lastig is natuurlijk dat optimisme of je jong voelen zich moeilijk laat sturen. Duidelijk is dat het in elk geval geen kwaad kan om af en toe lekker gek te blijven doen.

Geïnspireerd? Lees ook: Levenslessen van een nog geen 90-jarige

Redactie   ▸ door
Top
×
×