8X dit moet je eten om je overdag beter te kunnen concentreren

Wist je dat eten een enorme invloed heeft op je concentratievermogen en geheugen? Als je overdag beter wilt presteren, zou je eens kunnen proberen je eetpatroon aan te passen. 8X eten waarmee je je overdag scherp blijft:

We grijpen steeds sneller naar voedingssupplementen als we vinden dat we niet goed genoeg functioneren. Dat is vaak helemaal niet nodig, want met een gezond dieet blijf je overdag ook scherp en kun je je beter concentreren. Wat vind je bijvoorbeeld van het idee om de dag weer net als vroeger te beginnen met een boterham met kaas?

 1. Lekker blijven eten, die volkorenboterham
  Als jij de hype om geen brood te eten hebt weerstaan en gewoon elke ochtend een volkorenboterham eet, ben je goed bezig. Je eet dan zogenoemde langzame of complexe koolhydraten. Dat zijn koolhydraten die langzaam in het bloed worden opgenomen en geleidelijk energie geven. Deze koolhydraten zijn niet alleen brandstof voor je spieren, maar zorgen er ook voor dat je hersenen goed functioneren. Langzame koolhydraten zitten ook in bijvoorbeeld havermout, zilvervliesrijst, groente, peulvruchten, noten en fruit. Snelle koolhydraten, die bijvoorbeeld in koek en snoep zitten, hebben helaas het omgekeerde effect.
 2. Yoghurt is verrassend goed
  Van calcium wordt altijd al gezegd dat het goed is voor je botten, maar wist je dat het ook goed is voor je zenuwstelsel. Calcium zit in melk en kaas, maar vooral in yoghurt. Yoghurt bevat het aminozuur tyrosine, dat verantwoordelijk is voor het aanmaken van de geheugenverbeteraars dopamine en noradrenaline. Dopamine is een van de meest kwetsbare neurotransmitters en kan worden aangetast door stress of slaaptekort. Noradrenaline is een belangrijke opwekkende neurotransmitter die zorgt voor motivatie, alertheid en concentratie. Yoghurt is dus goed, als ontbijt, tussendoor of als toetje.
 3. Hou een Dopper met water in de buurt
  Je hebt waarschijnlijk wel eens gemerkt dat je van te weinig drinken hoofdpijn krijgt. Je hersens hebben voldoende vocht nodig om hun werk te kunnen doen. Wanneer ze te weinig vocht krijgen, komt er cortisol vrij. Dit stresshormoon verkleint het hersengedeelte dat verantwoordelijk is voor je geheugen. Cortisol zorgt ook voor productie van adrenaline, waardoor je de neiging hebt om impulsiever te reageren en minder goed nadenkt. Je Dopperflesje water in de buurt houden, helpt dus om scherp te blijven.
 4. Eh, en dat bakkie koffie dan?
  De hele dag water drinken hoeft nou ook weer niet, een kopje koffie tussendoor is geen enkel probleem. Van cafeïne is bewezen dat je geheugen en concentratie er ‘enigszins’ door verbeteren. Drink alleen niet teveel koffie, dat heeft een averechts effect.
 5. Terug van (nooit) weggeweest: het ei
  Het ei had het lange tijd zwaar in onderzoeken over gezondheid, maar is weer helemaal terug. Eigeel bevat de voedingsstof choline. Deze voedingsstof is belangrijk voor het geheugen en wordt door het lichaam niet zelf aangemaakt. Eieren bevatten ook nog eens vitamine B12, dat zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel en gaat geheugenverlies op latere leeftijd tegen. Vitamine B12 komt vrijwel alleen voor in dierlijke producten en zit bijvoorbeeld ook in melkproducten, rundvlees en vis.
 6. Gerookte zalm voor lunch?
  In vette vis, zoals zalm, makreel en haring, zitten omega-3-vetzuren. Die zijn niet alleen goed voor je hart en bloedvaten, maar helpen ook om je beter te concentreren en zijn goed voor je geheugen. Als je daarnaast ook kiest voor olijfolie bij het koken, zit je helemaal goed.
 7. Popeye had nog beter boerenkool kunnen eten
  Popeye werd sterk door de spinazie die hij at, maar voor de hersenen zijn zwaardere bladgroenten zoals boerenkool en snijbiet zelfs nog beter. Bladgroenten bevatten onder meer foliumzuur en vitamine K. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat ouderen die elke dag een portie groene bladgroenten eten, een langzamere mentale achteruitgang hebben en minder vaak dement worden. Ook als je jezelf nog niet oud vindt, kan het geen kwaad om alvast dagelijks bladgroenten te eten. Gekookt, gestoomd of in een salade.
 8. En een beetje chocola mag ook best
  Als je chocola net zoals wij niet kan weerstaan, kies dan voor de pure variant. In pure chocolade zitten namelijk antioxidanten die er onder meer voor zorgen dat de bloeddruk en het cholesterolgehalte omlaag gaan. Ook ontdekten onderzoekers dat pure chocolade de bloedtoevoer naar de hersenen tijdelijk bevordert. Hier tegenover staat natuurlijk dat in chocola ook vet en suiker zitten, maar ach, een paar blokjes moet kunnen. Let wel op: zodra je de chocola gaat verwarmen, verdwijnen de goede bestanddelen eruit. Antioxidanten vind je overigens ook in groene thee, kleurrijke fruitsoorten en groente.

Geïnspireerd? Bekijk ook Checklist: welke groente en fruit hoef je wel en niet biologisch te eten?

Redactie   ▸ door
Top
×
×