Appels, druiven en paddenstoelen gaan leer vervangen

Leer is prachtig, maar wel gemaakt van de huid van een dier en bovendien niet erg milieuvriendelijk. Gelukkig zijn er 5 seriously goede alternatieven!

Deze 5 seriously goede alternatieven voor leer zijn dier- en milieuvriendelijk, sterk en bijna niet van echt te onderscheiden:

1. Druiven
De allernieuwste milieuvriendelijke vervanging van leer wordt gemaakt van de schil, stelen en pitten van de druif, die overblijven bij het wijn maken. Dit zogenaamde Wineleather werd afgelopen voorjaar voor het eerst gepresenteerd op de Italiaanse beurs Vinitaly, waar bezoekers konden plaatsnemen op ‘wijnleren’ banken. Aangezien er wereldwijd jaarlijks zo’n 26 miljard liter wijn wordt gedronken, is er meer dan genoeg restmateriaal beschikbaar voor dit nieuwe ‘leer’. Volgens maker Vegea werken de wijnboeren dan ook graag mee. Proost!

2. Paddestoelen
Muskin, het plantaardige leer dat wordt gemaakt van paddestoelen, is zo populair dat producent LifeMaterials de vraag niet aankan. Het ‘leer’ lijkt op suède, maar is nog zachter, ademend én waterafstotend. Bij het looien worden geen chemicaliën gebruikt. Voor dit paddenstoelenleer wordt een Chinese paddenstoel gebruikt, de Phellinus ellipsoideus, die zo groot is dat er lappen van 40 bij 20 centimeter uit kunnen worden gehaald. Het materiaal wordt vooral gebruikt door kleine, exclusieve modeontwerpers in Europa, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland. Zo maakte de Belgische schoenenontwerpster Kristel Peters er een volledig biologisch afbreekbare schoen van.

3. Papier

De Roma Bag van Uashmama is gemaakt van papier, dat een van de mooiste alternatieven voor leer isOok van papier kan een materiaal worden gemaakt dat ongelofelijk veel lijkt op leer, zowel in uiterlijk als kwaliteit. Het papier wordt gemaakt van 100% natuurlijke vezels afkomstig van kweekbomen en bewerkt volgens een proces dat is te vergelijken met het looien van leer, zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën. Het Italiaanse bedrijf Uashmama is bekend van de ‘paper bags’, ideale opbergers die er in in allerlei verschillende maten zijn, maar maakt ook prachtige tassen en portemonnees van gelooid papier die je hier kunt bekijken. Een van de mooiste alternatieven voor leer!

4. Ananas
Al wat bekender onder de alternatieven voor leer is Piñatex™, oftewel ‘leer’ van ananas, dat eind 2014 in Londen werd gelanceerd. Bedenker Carmen Hijosa werkte jarenlang in de leerindustrie en ontwikkelde het product aan de prestigieuze designopleiding Royal College of Art. Voor haar voorbeeldschoen kreeg ze hulp van onder meer Puma. Piñatex wordt gemaakt van vezels van ananasbladeren, een bijproduct van de ananasoogst. Er is dus geen extra land, water of pesticiden voor nodig. In onze conceptstore kun je deze stoere unisex sneaker van Piñatex vinden, seriously cool toch!

5. Appel
En er is nog meer fruit met de potentie om leer te vervangen: appelleer wordt gemaakt van de pulp die overblijft bij het maken van appelsap. Voor het maken van het materiaal dat sterk op leer lijkt, hoeft nauwelijks iets te worden toegevoegd tijdens het productieproces. Dat maakt appelleer niet alleen volledig biologisch afbreekbaar, maar ook eetbaar! Het bedrijf dat het appelleer maakt, The Apple Girl genaamd, maakte bijvoorbeeld eetbare polsbandjes voor een festival in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Geïnspireerd? Lees ook: De 5 grootste misverstanden over duurzame mode

Top
×
×