Met deze 10 simpele tips gaat je kleding veel langer mee

Kleding is pas echt duurzaam als je de kledingstukken lang en vaak gebruikt. Met deze 10 simpele en handige tips voor het verzorgen van je kleding gaan je favoriete kleren veel langer mee.

Bijna niks is zo zonde als het niet meer kunnen dragen van het kledingstuk dat je net nieuw had gekocht. Bijvoorbeeld doordat je ‘m verkeerd hebt gewassen of doordat er binnen no time een gat in zat. Met deze tips voor het verzorgen van je kleding gaat je kleding langer mee. Dat is fijn voor jou én het milieu.

  1. Was je kleding kouder 

Het is slecht voor je kleren om ze te warm te wassen. Hiermee vergroot je bijvoorbeeld de kans op krimpen en verkleuren. Wassen op dertig graden is voor de meeste kledingstukken warm genoeg. Dit scheelt ook nog eens seriously veel energie en dat is weer beter voor het milieu en jouw portemonnee.

  1. Repareer je kleding gelijk

Je kent het wel: je wilt in alle haast je jas of jurkje aanschieten en voordat je het weet trek je per ongeluk de rits kapot. Wacht niet te lang met het repareren van ritsen, gaten en knopen, maar repareer je kleding zelf of breng het naar de kledingmaker of je handige moeder. Zo kun je weer snel genieten van je kledingstuk en belandt het niet onnodig ergens achter in de kast.

  1. Gebruik een droogrek

De hitte van de droger is slecht voor je kleding, dus de droger kan je beter vermijden. Schaf liever een droogrek aan om je kleding op te laten drogen of hang het aan de lijn. Dit bespaart ook nog eens ontzettend veel stroom en daarbij blijft de lekkere geur van je wasmiddel beter en langer in je kleren hangen.

  1. Upcycle je kleding

Blaas je kleding nieuw leven in door te upcyclen. Zo kun je heel simpel een jas een kleine make-over geven door de jas korter te maken en er andere knopen op te zetten, maar je kunt ook een compleet nieuw kledingstuk maken met stoffen van oude kleren.

  1. Vouw je kleding netjes op

Dit is voor veel mensen waarschijnlijk een lastige. Vaak ben je aan het einde van de dag of als je gehaast bent geneigd om je kleren gewoon even op de stoel te gooien. Toch is het veel beter voor je kleding als je het netjes opvouwt. Als je dit niet doet gaat het namelijk kreuken en sneller minder lekker ruiken.

  1. Niet naar de stomerij

Soms staat er op het kledinglabel dat je het kledingstuk niet moet wassen, maar bij de stomerij moet laten reinigen. Dit is alleen lang niet altijd beter voor je kleding. Stomerijen maken gebruik van heel chemische stoffen die slecht zijn voor je kleding en voor het milieu. Tegenwoordig zijn er wel steeds meer groene stomerijen, die bijvoorbeeld chloorvrij stomen.

  1. Af en toe luchten

Als je kleding niet lekker ruikt kun je het, ter vervanging van de stomerij, een tijdje buiten laten luchten of in de badkamer hangen als je aan het douchen bent. En gedragen of niet, het is sowieso goed voor de kwaliteit van je kleren om ze zo nu en dan even te laten luchten.

  1. Pas op met ophangen

Sommige kleding kun je beter niet ophangen aan een kledinghanger. Kijk bijvoorbeeld uit met gebreide kledingstukken. Deze lubberen snel uit wanneer je ze ophangt en dit is natuurlijk zonde.

  1. Was alleen als het nodig is

Was je kleren alleen als er hardnekkige vlekken opzitten, als ze echt niet lekker ruiken of als je ze heel veel hebt gedragen. Van te vaak wassen wordt de kwaliteit van je kleren slechter en daarbij is het draaien van onnodige wasjes nadelig voor je energierekening en het milieu.

  1. Investeer in goede kwaliteit

En last but not least: investeer in goede kwaliteit kleding oftewel slow fashion. Soms heb je de neiging om voor de goedkopere optie te gaan, maar van een goede investering heb je vaak langer plezier.

 

 

Celine Bast   ▸ door
Top
×
×