De nieuwste groene trend: een Tiny Forest

Braakliggend terrein of een ongebruikte grasstrook bij jou in de buurt? Dat kan een goede plek zijn voor een Tiny Forest! Lees snel verder…

Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de afstand tussen mens en natuur groter dan ooit. Een Tiny Forest zorgt voor een gezondere leefomgeving en een rustpunt voor stadsbewoners. Het is namelijk ‘een bos van de buurt’, waar zowel scholen en buurtbewoners bij betrokken zijn als beheerder. Zo komt de natuur in steden steeds dichterbij.

Het Instituut voor natuureducatie (IVN) omschrijft een Tiny Forest als een zelf aangelegd stadsbos, zo groot als een tennisbaan, waarin een groot aantal inheemse bomen en struiken wordt geplant om biodiversiteit te stimuleren. Het brengt natuurbeleving dichterbij en gaat klimaatproblemen zoals extreme regenbuien en luchtvervuiling tegen. En het is een prettige en gezonde ontmoetingsplek voor buurtbewoners.

De geestelijk vader van dit duurzame concept is de Indiase ingenieur en eco-ondernemer Shubhendu Sharma. Hij toverde met de speciale Miyawaki-bosbouwmethode kleine wildernissen uit de grond in India, Pakistan, Oman en Amerika. Altijd samen met lokale communities. Zijn methode start met de ideale bosbodem en de boompjes groeien dicht op elkaar in vier lagen, zodat het minibos als een soort 3-D puzzel in elkaar past en tien keer zo snel groeit.

IVN bracht dit idee naar Nederland en in 2015 werd in Zaandam het eerste Tiny Forest aangelegd: 600 bomen verdeeld over 40 soorten. Inmiddels zijn er al zeven Tiny Forests aangeplant – onder meer in Almere, Utrecht, Delft en Zwolle. IVN wil dit groene concept nu uitrollen over heel Nederland en 100 minibosjes realiseren. Ze zoeken partnergemeenten, dus ken jij nog een geschikte plek in jouw omgeving?

Samen maken we Nederland een stukje wilder!

Geïnspireerd? Lees ook: Wow! In deze Nederlandse steden verrijst een urban jungle

Top
×
×