Waarom het zo goed voor je is om naar het strand te gaan

Dat een dagje strand je heel erg goed kan doen, weet je waarschijnlijk uit ervaring. Maar ook volgens wetenschappers heeft dit serieuze, positieve effecten.

Een dagje zonnen of uitwaaien op het strand doet veel mensen ontzettend goed. Het geluid van de golven en de geur van het water werken namelijk rustgevend en kalmerend op ons brein. Dit effect wordt ook wel ‘blue space’ genoemd en brengt een aantal enorm belangrijke voordelen met zich mee:

1. Het vermindert stress

Volgens een onderzoek zou wonen bij het strand zorgen voor een betere gezondheid, doordat het stress vermindert. Maar ook een bezoek brengen aan de kust heeft positieve effecten. Uit het onderzoek bleek dat naar het strand gaan voor meer gevoelens van kalmering en ontspanning zorgt, dan bijvoorbeeld uitjes naar het park.

2.  Het kan helpen tegen depressieve gevoelens

Het mooie gezicht, de geur van het zoute water en het geluid van de golven kunnen een haast hypnotiserend effect hebben. En net als gevoelens van stress, kan dit ook negatieve, depressieve gevoelens afzwakken of verminderen. Volgens marinebioloog Wallace J. Nichols komt dit doordat mensen in de buurt van water zowel ontspannen als gefocust zijn, net als bij mindfulness, en dit heeft een positieve werking op ons brein.

3. Het maakt je creatief

Ook zou je van het strand creatiever worden. De blue space zou er namelijk voor zorgen dat je beter in staat bent om op een andere manier naar dingen te kijken en daardoor met creatieve oplossingen te komen voor problemen.

Kortom, genoeg redenen om een lekker dagje strand, of zelfs een strandvakantie in te plannen. Veel plezier!

Geïnspireerd? Bekijk ook: Dit zijn de 8 mooiste stranden ter wereld

 

 

Celine Bast   ▸ door
Top
×
×