Dit verklaart waarom de band tussen hond en mens zo sterk is

Hou jij ook zo van honden? Misschien nog wel meer dan van mensen? Dit verklaart waarom.

De hond is, na de kat, het populairste huisdier onder Nederlanders. Maar liefst een op drie huisdiereigenaren heeft zo’n trouwe viervoeter in huis. Goed voor ruim twee miljoen blije honden en baasjes. Soms is de hond het meest gewaardeerde lid van de familie. Hoe komt dit toch?

Onderzoekers van het Massachusetts General Hospital stelden vast dat de band tussen hond en mens veel overeenkomsten vertoont met die tussen moeder en kind. Ze bestudeerden de hersenactiviteit van moeders terwijl ze naar foto’s van hun kind of hond keken. En naar foto’s van onbekende kinderen en honden. De hersenpatronen waren even sterk bij hun eigen kind én hond, maar verschillend bij vreemde kinderen en honden. Je hond roept dus moederlijke gevoelens op.

Je hond roept moederlijke gevoelens op

Japans onderzoek heeft aangetoond dat het oxytocineniveau stijgt na interactie met je huisdier. Dit knuffelhormoon speelt een belangrijke rol bij hechting tussen een moeder en haar baby. Het samenzijn en fysieke contact tussen hond en baasje zorgde voor een flinke verhoging, vooral wanneer ze een tijdje in elkaars ogen keken. Dit verklaart waarom we zo gehecht zijn aan onze hond en zo’n warme band hebben.

Logisch dat baasjes hun hond bepaalde persoonlijkheid toe eigenen, inclusief bijbehorende gevoelens. Ze zien emoties zoals verlatingsangst, blijdschap, verdriet, woede en jaloezie. Op het online platform Dognition kun je het karakter van je hond bepalen aan de hand van een reeks spelletjes. Is hij een socialite, een renaissance dog of misschien wel een Einstein?

Geïnspireerd? Lees ook: 5 bijzondere dieren die hun leven waagden om een mens te redden.

Top
×
×