Dit is hoe lang (of liever gezegd: kort) je moet sporten voor een beter zelfbeeld

Dat sporten invloed heeft op je zelfbeeld, wist je misschien wel. Maar weet je ook lang, of liever gezegd: kort, je moet sporten om je beter te voelen?

We hebben allemaal weleens zo’n dag dat je even wat minder blij bent met jezelf. Dit is ook niet gek aangezien alles tegenwoordig draait om uiterlijk. Er is dan eigenlijk maar één belangrijk middel dat je helpt om je beter te voelen. Dat is niet die reep chocolade, maar… sporten. Gelukkig hoeft het maar heel even!

Harvard University deed onderzoek naar de duur van sporten en het effect daarvan op je zelfbeeld. Uit het onderzoek blijkt dat 30 minuten sporten al genoeg is om je zelfbeeld te verhogen. Daarbij gaat het dus niet om het behalen van zichtbaar resultaat. Het is puur het bewegen zelf dat je goed doet.

Het gaat niet om het behalen van zichtbaar resultaat

Harvard University koos een groep van 75 vrouwen uit die allemaal dezelfde leeftijd hadden. De ene helft moest 30 minuten lang sporten en de andere helft moest National Geographic lezen. Voorafgaand daaraan moesten zij eerst wat kleine testjes doen om vast te stellen hoe hoog of laag hun zelfbeeld was. Uit het onderzoek bleek dat de vrouwen die hadden gesport daarna een hoger zelfbeeld hadden dan de vrouwen die niet hadden gesport.

Wat voor beweging je kiest, maakt niet uit. Ga met lekker weer even een halfuurtje fietsen of trek je wandelschoenen aan en maak een mooie boswandeling met de hond. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Hoe lang het positieve effect aanhoudt is niet onderzocht, maar misschien is dit wel de moeite waard om zelf eens achter te komen 😉

Lukt het niet om een halfuur te bewegen, doe dan in elk geval iets

Lukt het niet om een halfuur te bewegen, doe dan in elk geval iets. Volgens de Association for Applied Sportpsychology is zelfs 10 minuten bewegen per dag al genoeg voor een beter humeur en meer energie. Dat geeft alleen geen lange termijneffect, daarvoor zou je 3 keer per week 30 minuten moeten bewegen. Die tien minuutjes bewegen per dag moeten zeker haalbaar zijn!

Geïnspireerd? Lees ook: Een druk leven en toch sporten: met deze 5 tips hou je het vol

Top
×
×