Linda zette Sieraden4Life voort na het overlijden van haar man

In 2007 begon Linda Janssen samen met haar man John Sieraden4Life, dat sieraden laat maken in een van de grootste sloppenwijken van Afrika, Kibera in Nairobi. “Wij geloven in het geven van kansen.”

Linda Janssen (45) en haar man John begonnen Sieraden4Life uit idealisme. Linda’s man John was opgevoed met het idee: als het goed met je gaat, kun je en moet je iets terug doen voor de wereld. In het gezin waarin hij opgroeide was het vanzelfsprekend om anderen te helpen. Ze waren een pleeggezin voor kinderen uit Polen.

Zijn manier om naar de wereld te kijken inspireerde Linda. Het idee voor Sieraden4Life ontstond toen ze op een verjaardag iemand spraken die in Kenia werkte. Ze discussieerden over de vraag hoe je ervoor kunt zorgen dat de kinderen daar naar school gaan.

Als de thuissituatie slecht is, gaat het kind niet naar school

Linda: “Kinderen zijn de basis van de toekomst. Als de thuissituatie slecht is, gaat het kind niet naar school.” Ze besloten de moeders van de kinderen te helpen. Niet door ze geld te geven, maar door ze werk te bieden en daarmee zelfstandigheid. Met de sieraden die de Keniaanse moeders voor Sieraden4Life maken, verdienen ze een eerlijk salaris.

Fairtrade Armband Ibiza Turquoise Paradise van Sieraden4Life

Linda en haar man kozen er bewust voor om in de vrouwen te investeren. De Keniaanse man is minder bezig met het gezin. Geld steken ze liever in drank of een tv, dan in het gezin. Aids is in Kenia ook nog steeds een groot probleem. De hiv-positieve man loopt vaak weg, waardoor de verantwoordelijkheid voor de kinderen bij de vrouwen komt te liggen.

Sieraden4Life zorgt er niet alleen voor dat de vrouwen een goed salaris krijgen, maar betaalt ook een deel van het schoolgeld voor hun kinderen. Daarnaast ondersteunt Sieraden4Life een aantal scholen. Zodra de moeders het schoolgeld zelf kunnen betalen, doet Sieraden4Life een stapje terug. Linda: “Met alles wat we doen, willen we stimuleren dat de moeders zelfredzaam worden.”

De vrouwen zijn trots op het feit dat ze hun eigen broek kunnen ophouden

En het werkt: “De vrouwen zijn trots op hun werk en het feit dat ze hun eigen broek kunnen ophouden. Ze wonen in net wat betere huizen: muren in plaats van spaanplaten, elektriciteit. Ze zijn ook gezonder, ze krijgen voldoende vitaminen binnen. Daarnaast stimuleert het de emancipatie: wanneer een vrouw niet afhankelijk is van een man, kan ze haar eigen keuzes maken en meer voor zichzelf opkomen. Traditionele patronen worden geleidelijk doorbroken.”

Fairtrade ketting Green Leaf van Sieraden4LifeDe kettingen en armbanden van Sieraden4Life, die worden gemaakt van materialen uit Kenia, zijn niet alleen mooi, maar vooral ook betaalbaar. “Voor ons is het belangrijk dat we zoveel mogelijk vrouwen aan het werk krijgen. Daarmee creëren we de meeste impact. Het is daarom belangrijk dat er een grote omloop plaatsvindt. Dat is mogelijk als een armband of ketting rond de 10 of 20 euro kost,” zegt Linda.

John was erg belangrijk voor het succesvolle bedrijf, maar in 2014 werd bij hem darmkanker geconstateerd. Twee jaar later, eind 2015, overleed hij. Stoppen was voor Linda geen optie. “Er zat een heel team in Kenia dat op ons bouwde. Drie dagen na zijn overlijden zat ik weer achter mijn bureau. Het heeft me heel veel moed gegeven. In Kenia overlijden zo veel mensen. Het gaf veel strijdlust en relativering over mijn eigen situatie.”

In Kenia overlijden zo veel mensen, dat relativeerde mijn eigen situatie

Sinds eind januari heeft Linda iets meer afstand van het bedrijf genomen en een bestuursfunctie ingenomen. “De organisatie gaat goed. Met twee nieuwe fijne collega’s op kantoor, een goed draaiend bestuur en een ervaren team in Kenia. Ik ben trots op waar we staan en wat we hebben bereikt. Ik geef het stokje nu over.”

Bekijk hier alle sieraden van Sieraden4Life

Redactie   ▸ door
Top
×
×