Waarom je dit weekend een ‘bosbad’ moet nemen

Het bos is in dit jaargetijde prachtig, dus grijp je kans en neem een 'bosbad'. In Japan zien ze het als een onmisbaar onderdeel van het leven om gezond te blijven.

In Japan noemen ze het shinrin-yoku, dat letterlijk ‘bosbaden’ ofwel je onderdompelen in het bos betekent. Tijd doorbrengen in het bos is sinds 1982 in Japan officieel onderdeel van het nationale gezondheidsprogramma, vanwege de positieve invloed op je gezondheid. Het gaat hier dus niet om hardlopen of bootcampen, maar gewoon om het buiten zijn. Dit zijn de 3 belangrijkste effecten van een simpele boswandeling:

1. Het vermindert stress

Japanse wetenschappers deden in 2009 een experiment in 24 bossen, genaamd De fysiologische effecten van Shinrin-yoku. Daarbij lieten ze een groep mensen afwisselend tijd doorbrengen in een stedelijke omgeving en in het bos. De aanwezigheid van bos zorgde onder meer voor een lagere concentratie cortisol, een lagere hartslag en een lagere bloeddruk. Cortisol wordt ook wel een stresshormoon genoemd, omdat je meer cortisol aanmaakt als er gevaar dreigt. Bij mensen die last hebben van chronische stress, wordt er voortdurend cortisol aangemaakt. Je voelt je dan opgejaagd en – inderdaad – gestressed.

2. Je wordt er gelukkig van

Naast lichamelijk kenmerken, zoals het cortisolniveau, is ook gekeken naar psychologische effecten. Van tijd doorbrengen in het bos worden we ook nog eens gelukkiger. Dat sluit aan bij andere onderzoeken, die zeggen dat je al minder kans hebt op een depressie wanneer je een half uur per week doorbrengt in een omgeving met bomen. Over de oorzaak hiervan zijn wetenschappers het nog niet eens. Mogelijk worden we blij van een bos omdat het goed voor ons is. Een bos biedt schaduw, bescherming en eten zoals noten en bessen.

3. Je krijgt meer weerstand

Boslucht inademen is niet alleen heerlijk, maar ook nog eens goed voor je. Bomen produceren verschillende soorten essentiële oliën, phytoncide genoemd, als bescherming tegen insecten. Ook vind je in het bos goede bacteriën, die bijvoorbeeld je spijsverteringsstelsel versterken. Het inademen hiervan is goed voor je immuunsysteem. De term ‘gezonde boslucht’ klopt dus!

Geïnspireerd? Bekijk ook: Wow! China en Nederland krijgen verticale bossen

Top
×
×