Deze seriously cool facts wist je nog niet van Zuid-Korea

Een groen urban design project, een smart city of een energieneutraal eiland. Zuid-Korea zet in op duurzaamheid door innovatie.

Het Zuid-Koreaanse Pyeongchang is gastheer van de 23e Olympische Winterspelen. Wat maar weinig mensen weten is dat Zuid-Korea koploper is op het gebied van green growth en groene technologie in Azië. Deze milieuvriendelijke projecten zijn verrassend én vernieuwend:

Cheonggyecheon River Urban Design
Cheonggyecheon River Urban Design
In het hart van de hoofdstad Seoul ligt een van de werelds groenste urban design projecten. Waar eerst een verhoogde snelweg liep, ligt sinds 2005 een multifunctioneel park van zes kilometer langs de Cheonggyecheon beek. Deze groene oase wordt dagelijks bezocht door meer dan 60.000 mensen. Door dit milieuvriendelijke project is de biodiversiteit toegenomen, er minder luchtvervuiling en de levenskwaliteit ‘downtown’ enorm verbeterd.

Songdo, de smart city

Songdo de smart city

Aan de rand van Seoul wordt de stad van de toekomst gebouwd, hi-tech en duurzaam. Songdo ‘International Business District’ wordt een smart city met een focus op wandelen, fietsen, gezond werken en wonen. Bijna de helft van de stad is bestemd voor parken en groen. De meeste hoogbouw heeft een LEED-certificaat, het keurmerk voor duurzame gebouwen. Door geavanceerd openbaar vervoer en een ondergronds afvalsysteem is deze stad zo goed als autovrij. In 2020 kunnen er 300.000 mensen werken en 100.000 mensen wonen.

Carbon-free Jeju Island

Jeju island wil het eerste carbon-free eiland worden (foto: Nature new7wonders)

Ooit gehoord van Jeju Island? Dit eiland in het zuiden van Zuid-Korea wil in 2030 het eerste carbon-free eiland worden. De 600.000 bewoners zijn dan alleen nog maar afhankelijk van zonne-energie en offshore windenergie. 
Alle huizen worden uitgerust met zonnepanelen waar de bewoners voor een klein deel aan bijdragen, maar dit terugverdienen met een lagere energierekening. Het eiland zal meer energie opwekken dan verbruiken. 
De extra energie wordt opgeslagen in een smart grid centrale. Ook zullen er 15.000 oplaadstations komen voor elektrische auto’s.

Geïnspireerd? Lees ook: Wow, China én Nederland krijgen verticale bossen

Top
×
×