Simpel en geniaal: deze drijvende vuilnisbak houdt de zee schoon

De Seabin is een afvalbak voor in het water. Deze uitvinding moet ervoor gaan zorgen dat onze oceanen afvalvrij zijn in de toekomst.

‘Als we vuilnisbakken hebben op het land, waarom dan niet in het water?’ vroegen surfers Andrew Turton en Pete Ceglinski zich af. Uit passie voor de oceaan besloten ze hun baan op te zeggen en zich te richten op het creëren van een afvalbak voor in het water. Zo ontstond de Seabin, een product dat afval, olie en brandstof uit het water filtert. The Seabin Project heeft als doel dat de oceanen afvalvrij worden.

De drijvende afvalbakken zijn ontworpen om geplaatst te worden in kalm water en in de buurt van mensen, zoals in het water van jachthavens en aanlegplaatsen. De Seabins zuigen water en het afval dat erin drijft vanaf de oppervlakte naar binnen. Vervolgens blijft het afval hangen in een zak en wordt het gefilterde water weer terug de zee in gepompt. Een Seabin vangt zo’n anderhalve kilo drijvend afval per dag en de vuilniszak kan handmatig worden vervangen.

Hoewel de Seabins op sommige plekken al worden ingezet, wordt er nog aan gewerkt om het product te optimaliseren. Zo willen de uitvinders het productieproces en het product zelf nog verduurzamen, door de afvalbakken lokaal te produceren en nieuwe Seabins te maken met het plastic dat andere bakken hebben opgevangen.

Op dit moment zit het product nog in de voorverkoopfase en is het niet mogelijk voor particulieren om er eentje aan te schaffen. Voor havens en jachtclubs is het wel al mogelijk om op de website een bestelling te plaatsen.

Celine Bast   ▸ door
Top
×
×