gratis bezorging vanaf € 75,-

Hoe rijk ben jij? Je kunt het nu uitrekenen

Vind je net als Seriously Good's Ingrid ook wel eens dat je te weinig geld hebt? Er is nu een tool die voor je uitrekent hoe rijk jij bent in vergelijking met de rest van de wereld.

Ik heb me twee keer in mijn leven serieus afgevraagd hoe rijk ik was. De eerste keer was toen de vader van mijn dochter en ik besloten om uit elkaar te gaan. Ik besefte dat ik geen idee had wat ik precies kon met mijn salaris. Kon ik een eigen huis kopen? Kon ik dan ook nog eten betalen voor mijn kind? En kleding?

De tweede keer was toen ik het idee had voor Seriously Good en overwoog om mijn baan op te zeggen. Ik had al een eigen huis, mijn kind kreeg elke dag te eten en er was zelfs nog geld over voor vakantie. Had ik voldoende gespaard om daarnaast ook nog een eigen bedrijf te beginnen?

Een alleenstaande Nederlander die 50.000 euro netto verdient, behoort tot de rijkste 1 procent van de wereld

Dat Seriously Good inmiddels bestaat en jullie nu dit artikel kunnen lezen, laat zien in wat voor bevoorrechte positie ik mij bevind. Toch klaag ik nog best vaak over geld. Dat alles naar mijn bedrijf gaat en ik bijna niets voor mezelf kan kopen, of dat ik graag meer zou willen hebben om Seriousy Good nog mooier en beter te kunnen maken.

Een organisatie voor armoedebestrijding, Giving What We Can, heeft een tool ontwikkeld waarmee je kunt uitrekenen hoe welvarend je bent ten opzichte van de rest van de wereld. Een alleenstaande Nederlander die 50.000 euro netto verdient, behoort tot de rijkste 1 procent van de wereld. Met een modaal inkomen (23.340 euro netto) behoor je tot de meest welgestelde 4,3 procent van de wereld.

Rijkdom gaat niet over hoeveel euro je in je portemonnee hebt, maar hoe je dat geld besteedt

De tool op www.givingwhatwecan.org laat ook zien dat zelfs als je met een modaal inkomen jaarlijks 10 procent zou afstaan aan een goed doel, je nog steeds tot de rijkste 5,2 procent van de wereld zou horen. Oftewel: veel Nederlanders zijn in staat om ieder jaar levens van anderen te verbeteren, zonder dat ze hun levensstijl daarvoor hoeven aan te passen. Best een eye-opener, toch?

Geld is belangrijk, maar je hebt niet zo veel nodig als je denkt om een verschil te kunnen maken. Dat was ook een van de uitgangspunten toen ik Seriously Good begon. Telkens wanneer je iets koopt op deze site, help je een seriously good brand. Rijkdom gaat in mijn ogen niet over hoeveel euro je in je portemonnee hebt, maar over hoe je dat geld besteedt.

Top
×
×