Zomerborrel? Neem nog een regenbiertje, bieterbal of kromkommer

Ken jij deze duurzame food innovaties al? Bijdragen aan een betere wereld, kan ook lekker en gezond zijn!

Bier brouwen met regenwater en gezond snacken met een bieterbal of kromkommer. Als het aan deze duurzame foodies ligt, gaan we nog bewuster om met voedsel dan we al doen. Laat je inspireren door deze innovatieve ondernemers én wereldverbeteraars:

1. Biertje? Code Blond, Kouwe Snuffel, Friese Boezem, anyone?

Voor filmmaker Joris Hoebe begint het allemaal met een bierbrouwpakket van de Hema en het coachen van studenten bij Amsterdam Rainproof, dat regenwateroverlast bestrijdt. Hij verdiept zich in de kunst van het brouwen en ontdekt dat de productie van bier door koken, spoelen en koelen veel drinkwater verbruikt.

Regen en bier, zo ontstaat het idee voor een eigen biermerk mét een goed verhaal: Rainbeer. En het is niets nieuws, want al in de middeleeuwen werd er bier gebrouwen van regenwater. Nu werken enthousiaste brouwers in Amsterdam, Den Helder en Leeuwarden mee aan een betere wereld. Steeds meer steden willen hun eigen Rainbeer, prrroost!

2. Bieterbal: 100% Feel Good FoodBieterballen: vegetarische bitterballen van bietjes

Bij de geboorte van zijn zoon voelt chef-kok Jonathan Karpathios zich verantwoordelijk voor de toekomst van zijn kind én de aarde. Een toekomst met genoeg voedsel voor iedereen. Hij begint een restaurant, waar hij kookt met lokale en biodynamische seizoensgroenten die 80 procent van het menu zijn. Een Griek heeft filotimon, ‘liefde voor je omgeving’.

Zijn missie is om Echt eten lekker en toegankelijk te maken voor jong en oud. Je bent wat je eet, dus waarom zou je fastfood of gif eten? Daarom bedenkt hij de vegetarische bitterbal zonder kleur- en smaakstoffen: de Bieterbal. Gemaakt van bietjes, dus goed voor jezelf én goed voor de wereld.

3. Kromkommer: je hoeft niet mooi te zijn, om lekker te zijn

Kromkommer Gay Pride actie

Te krom, te dik, te klein… zo’n 10 procent van al het groente en fruit wordt verspild vanwege hun looks. Dat is toch krom? Kromkommer brengt deze afwijkende groente weer terug op jouw bord. Zo maken ze van krom het nieuwe recht.

Met hun Krommunity pakken ze voedselverspilling aan met ludieke acties. 
Zo gingen ze verkleed als wortels naar de Gay Pride met de leuze ‘size doesn’t matter’. Van 12 telers belanden de overschotten in diverse soorten Kromkommer-soep, zoals een zoete aardappelsoep met een snuf kerrie. Ook de politiek buigt zich nu over het uiterlijk van groenten en fruit en heeft een ‘Krommotie’ aangenomen.

Geïnspireerd? Lees ook: Deze 5 prachtige initiatieven tegen voedselverspilling ken je nog niet

Top
×
×