Dit zijn de 5 meest gemaakte fouten bij het recyclen

Recyclen is behoorlijk lastig. Niet elk product dat recyclebaar lijkt, is het ook. Dit zijn de vijf meest gemaakte fouten bij het recyclen.

Recycle jij je afval? Hopelijk wel en dan loop je ongetwijfeld af en toe met de vraag of dat ene item nou wel of niet recyclebaar is. Eén foutje kan een lading recyclebaar afval al verpesten, dus het is belangrijk om te weten wat herbruikbaar is en wat waar precies hoort. Dit zijn vijf veel gemaakte fouten bij het recyclen:

  1. Wegwerp (koffie)bekers

Haal jij wel eens een koffie to go? Het lijkt logisch om zo’n papieren wegwerpbeker als hij leeg is in de oudpapierbak te gooien, maar dit moet je vooral niet doen. In papieren bekertjes zit namelijk een plastic binnenlaagje om ze vloeistofdicht te maken en dit plastic kan de papierrecyling verstoren. Wegwerpbekertjes horen daarom bij PMD (Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankkartons). En wist je dat zelfs veel theezakjes tegenwoordig niet meer alleen van papier zijn gemaakt, maar ook plastic bevatten

  1. Pizzadozen en dozen voor gebak

Ook deze items horen niet bij het oudpapier. De dozen zijn namelijk vaak besmeurd met vet en etensresten, waardoor ze niet meer herbruikbaar zijn. Pizzadozen en gebaksdozen horen daarom bij het restafval. Als een deel van de doos nog schoon is, zou je dit stuk er bijvoorbeeld wel vanaf kunnen scheuren om te recyclen.

  1. Chipszakken

Een andere instinker is de chipszak. Veel mensen zouden deze onder PMD plaatsen, maar door het aluminium laagje is de folie niet geschikt voor plasticrecycling. Ook dit item hoort bij het restafval.

  1. Luiers

Luiers horen bij restafval, hoewel er wel met recycling wordt geëxperimenteerd. In dat geval worden de luiers apart ingezameld. Je kunt hiernaar informeren bij je gemeente. Bovendien zijn er een paar gemeentes in de Flevopolder die toestaan dat je luiers in de biobak gooit.

  1. Kleine producten

Veel mensen zien kleine dingen over het hoofd als het om recyclen gaat. Het is zonde om dat papieren envelopje gewoon in de prullenbak te gooien of die etensresten (waaronder wat groenten) boven de prullenbak van je bord te schrapen. Al die kleine beetjes samen maken wel degelijk impact.

Twijfel je over een product dat hierboven niet is genoemd? Zoek het dan eens op in de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal. Vergeet ook niet dat de regels wat betreft recyclen en inzamelen per gemeente kunnen verschillen!

Afval scheiden met de ontwerpen van XD Design

Afval scheiden wordt nog leuker met de mooie tassen van XD Design (€12,15)

 

 

 

Celine Bast   ▸ door
Top
×
×