Snelle zakenman maakt liefste sokken ooit
Iedereen heeft er mee te maken; zoekgeraakte wederhelften van paartjes sokken. Dirk Vis (40) gaf zijn carrière in de corporate wereld op om hier een duurzame en vooral coole oplossing voor te vinden.

Dirk Vis, oprichter van Qnoop
Maak kennis met Qnoop, de stijlvolle sok die nooit zijn wederhelft verliest door zijn charmante knoopje en lus. Het duurzame alternatief voor Happy Socks zag twee jaar geleden het licht toen de eerste negen designs van de fabrieksband in Portugal rolden.
“Ik had een prachtige loopbaan als financial bij Deloitte en Ahold met alle bijkomende clichés; mooi salaris, fijn huis, vrije dagen. Maar het voelde alsof ik in een gouden kooi zat. Ik wilde iets doen waarmee ik impact kon maken”, zegt Dirk. Hij stapte over naar het duurzame kledingkindermerk Imps & Elfs waar hij de rechterhand van de oprichter werd. “Dit maakte me zoveel gelukkiger. Ik hield me met iets zinnigs bezig. Maar na vijf jaar begon het toch te kriebelen. Ik wilde zelf iets creëren, creatief iets toevoegen.”
Zoals bij alle goede ideeën in mijn leven, speelde mijn vrouw ook bij deze een grote rol
Dirk zegde zijn baan op om even adem te halen en goed na te denken over wat hij wilde. Op een dag gooide zijn vrouw een kapotte sok op zijn bureau. “Kun je hier niet iets aan doen?” zei ze. “Zoals bij alle goede ideeën in mijn leven, speelde mijn vrouw ook bij deze een grote rol. Ik vond het direct interessant. We raken gemiddeld 1,3 sokken per maand kwijt. En wat doen we dan vaak? We gooien de andere helft weg. Zonde! Daarvoor is katoen geplant, getransporteerd, stoffen geweven en geverfd. Je gooit een hele productieketen weg.”
Bovendien zag Dirk dat er in de sokkenmarkt nauwelijks oog voor duurzaamheid was. “Ik kon geen een sok van goede kwaliteit vinden met een mooie esthetiek én een duurzaam verhaal. Met Qnoop wilde ik dit gat in de markt opvullen.”
Op de oplossing voor de missende sok heeft Dirk zes maanden moeten broeden. “Ik liet de eerste prototypes met een knoop aan de ene sok en een gat in de andere maken. Maar met dat gat maak je sok eigenlijk al direct kapot. Pas toen ik de jurk van mijn dochter dichtknoopte met een lusje, kwam het eurekamoment!”
In de eerste fase van Qnoop heeft Dirk nog alles zelf gedaan. “Misschien heeft dat de boel wel vertraagd, maar je legt zo wel de basis van je merk. Ik heb mezelf Illustrator en Photoshop geleerd en zo de eerste twee collecties zelf ontworpen. Als ik daar nu op terugkijk, vind ik het ongelofelijk dat winkels door zijn gegaan met die designs”, lacht Dirk.
Hou eens op. Spreek als producent gewoon harde ambities uit en ga aan de slag
Het moeilijkste onderdeel was een duurzame en fairtrade productieketen opzetten. “Ik had nogal een wensenlijstje. Mijn katoen en verfstoffen moesten GOTS-gecertificeerd zijn, er moesten een biologisch afbreekbare knoop en lusje op de sokken, de arbeidsvoorwaarden voor medewerkers moesten goed zijn. Van de 100 potentiële fabrieken blijft er dan maar een over. En dan moet je nog de verf-, weef- en productiepartijen die aan je eisen voldoen, aan elkaar weten te knopen.”
Het lukte. Met knikkende knieën ging Dirk langs winkeliers met zijn eerste negen designs. “De eerste drie winkels hapten direct toe. Dan raak je écht geïnfecteerd! Het kan dus!”

Knoop de sokken aan elkaar vast voor je ze in de was doet en ze blijven altijd bij elkaar
Inmiddels verkoopt Qnoop zijn sokken in 15 landen en staan ze aan de vooravond van schaalvergroting. “In Duitsland liggen we nog maar in 15 winkels, terwijl we weten dat er behoefte is aan ons product. We willen echt een nieuwe duurzame standaard zetten voor sokken.” Dirk vindt het teleurstellend hoe de meerderheid van de retailindustrie met duurzaamheid omgaat. “In plaats van iets te doen, blijven ze zwartepieten. Winkeliers zeggen dat consumenten erom moeten vragen. Consumenten zeggen dat ze geen duurzame spullen in de winkel kunnen vinden. Hou eens op. Spreek als producent gewoon harde ambities uit en ga aan de slag.”
Bijna iedereen heeft zijn eigen verhaal over de missende sok
De reacties op de sokken van Qnoop zijn volgens Dirk alleen maar positief. “Bijna iedereen die langskomt in onze flagshipstore in Amsterdam heeft zijn eigen verhaal over de missende sok. Laatst vertelde een klant dat hij nog steeds de sokken draagt die hij in 2015 kocht. Dat geeft erkenning voor de waarde die we aan kwaliteit hechten.”
Naast schaalvergroting wil Dirk ook verder gaan in zijn duurzame ambities. “We compenseren onze uitstoot voor transport al via boomaanplant. We zijn momenteel in gesprek met een partij om onze sokken per fiets te bezorgen. En we kijken naar mogelijkheden om meer gebruik te maken van gerecycled katoen, elastaan en polyamide. Genoeg plannen! Maar je kunt niet alles in een keer bekostigen. We pakken het stapje voor stapje aan.”
Geïnspireerd? Bekijk hier de dames– en herensokken van Qnoop.