Een prachtig gezicht: bomen houden rekening met hun buren

Het is je waarschijnlijk nooit opgevallen in het bos: de boomtoppen van sommige boomsoorten raken elkaar niet aan. Dit fenomeen wordt crown shyness genoemd en levert prachtige beelden op.

Kijk de volgende keer dat je in een bos loopt eens aandachtig omhoog en misschien zie je dan wel dit bijzondere natuurfenomeen: boomtoppen die ingenieus om elkaar heen draaien en elkaars takken niet aanraken. De bomen houden als het ware rekening met hun buren. Dit verschijnsel wordt ook wel crown shyness genoemd en ziet er door de patronen die erdoor ontstaan vaak prachtig uit.

Waarom de takken van sommige boomsoorten elkaar wel gewoon kruisen en andere boomtoppen juist afstand houden van elkaar? Daar zijn onderzoekers nog niet uit.

Eén van de theorieën is dat de bomen er op deze manier voor zorgen dat schadelijke insecten zich minder snel verspreiden. Volgens een andere theorie heeft het ermee te maken dat de bomen elkaars takken hierdoor niet beschadigen. En weer een andere theorie gaat ervan uit dat het proces van fotosynthese sneller gaat door crown shyness, omdat de bomen hierdoor meer licht ontvangen.

Wat de reden erachter ook is, het is in elk geval heel bijzonder en bewijst maar weer hoe slim en indrukwekkend de natuur is!

(Pssst: ken je het prachtige kinderboek Lente, Zomer, Herfst, Winter uit onze webshop al, waarbij je door de gaatjes van een boom kijkt en ziet wat er tijdens de seizoenen gebeurt? Wij vinden dat een seriously leuk boek om kinderen meer over de natuur te leren!)

 

De mooiste voorbeelden van crown shyness:

Celine Bast   ▸ door
Top
×
×