Veel populair speelgoed is niet gezond voor je kind: hier moet je op letten

In veel plastic speelgoed zitten dioxine en gevaarlijke weekmakers. In veel viltstiften zitten giftige oplosmiddelen. Maar gelukkig zijn er veilige alternatieven!

Plastic speelgoed ziet er vaak schattig uit en staat hoog op het verlanglijstje van de meeste kinderen. Alleen wat je niet op de verpakking kunt lezen, is dat veel plastic speelgoed gevaarlijk is voor kinderen. Gelukkig zijn er dingen waar je op kunt letten.

Het slechte nieuws voor ouders: in bijna alle plastic speelgoed zit PVC oftewel polyvinyl chloride. Yep, waarschijnlijk ook in dat van jouw kind. PVC is de allerslechtste en allergevaarlijkste plasticsoort, zeker voor kinderen. Je herkent PVC vaak aan de indringende geur, denk maar aan de geur van zwembandjes of een luchtbed.

In PVC zitten dioxine en allerlei weekmakers om het plastic flexibel te maken. Ons lichaam kan deze stoffen niet afstoten en dus hopen ze op. Dioxine en weekmakers verstoren de hormoonhuishouding en zouden in hoge dosering zelfs kankerverwekkend zijn.

Je herkent PVC vaak aan de indringende geur, denk maar aan de geur van zwembandjes

PVC is dus heel onveilig en moet je echt proberen te vermijden. Het is eigenlijk vreemd dat het nog steeds in heel veel plastic speelgoed zit, van badspeeltjes tot bijtringen en My Little Pony’s. Vooral omdat kinderen speelgoed vaak ook nog eens in hun mond stoppen tijdens het spelen.

Naast de eerder genoemde geur kan je PVC herkennen doordat op producten vaak een recycledriehoek staat. Dat is een driehoekje van pijltjes met een nummer in het midden. PVC heeft nummer 3. Je vindt de driehoek meestal op de onderkant van een product.

Gelukkig is er ook plastic speelgoed dat je kind wel rustig in zijn of haar mond kan stoppen. Het merk Green Toys heeft speelgoed van veilig plastic. Het is gemaakt van HDPE (high-density polyethyleen), één van de veiligste en schoonste plasticsoorten. HDPE wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld shampooflessen of ondoorzichtige sapflessen.

Green Toys maakt speelgoed van gerecyclede melkflessen

Green Toys recyclet bovendien melkflessen voor het speelgoed, dus het is ook nog eens heel milieuvriendelijk. Hier vind je de producten van Green Toys in de webshop van Seriously Good.

Een ander veilig speelgoedmerk in onze webshop is Ökonorm. Alle producten van Ökonorm worden gemaakt van puur natuurlijke materialen, zodat kinderen er altijd veilig mee kunnen spelen.

De viltstiften van Ökonorm zijn bijvoorbeeld op waterbasis, zonder giftige oplosmiddelen als chloorkoolwaterstoffen, xyleen en tolueen die in veel andere stiften zitten. Veel stiften op waterbasis bevatten het giftige conserveermiddel formaldehyde, dat je kan herkennen aan de sterke geur, maar de stiften van Ökonorm niet. Uiteraard zijn de houder en de dop van de stiften ook niet van PVC gemaakt.

Er is zo veel troep te koop in de speelgoedwinkel en je kind is er vaak na een dag alweer mee uitgespeeld. Koop liever wat minder speelgoed en kies voor een merk dat veilig is voor de gezondheid van je kind!

Top
×
×