Bijna iedereen drinkt plastic in de thee (en zo voorkom je het)

Je verwacht het misschien niet, maar in theezakjes zit plastic verwerkt. En dat is niet alleen slecht voor jezelf, maar ook voor het milieu.

Mensen met een composthoop achter in hun tuin wisten het waarschijnlijk al: theezakjes zijn niet volledig biologisch afbreekbaar. De meeste theezakjes breken slechts voor 70 tot 80 procent af. Het overige percentage bestaat namelijk voor een deel uit…plastic. De theezakjes die de vorm van een pyramide hebben, zijn zelfs helemaal niet meer van papier gemaakt.

Bij de meeste theezakjes die we gebruiken is polypropyleen aan de papiervezels toegevoegd. Dat beetje plastic maakt het mogelijk de zakjes te sealen en zorgt ervoor dat de theeblaadjes erin blijven zitten als je het zakje in je theekopje hangt. Het was je misschien al opgevallen dat theezakjes geen nietjes meer hebben en minder vaak stuk gaan dan vroeger. Sommige zakjes worden nog wel gemaakt zonder plastic, die herken je doordat ze zijn dichtgestikt in plaats van dichtgeperst.

Magisso theekopHoewel voor de theezakjes kleine hoeveelheden plastic wordt gebruikt, is het drinken van thee uit een zakje dat plastic bevat natuurlijk geen fijn idee. Naast het feit dat plastic in je thee niet erg smakelijk en gezond is, is het ook nog eens schadelijk voor het milieu. De driehoekige theezakjes van plastic (PET, PLA of nylon) kunnen uiteraard niet op de composthoop, en ook de andere zakjes kunnen beter bij het restafval.

Gelukkig werken er op dit moment meerdere theeproducenten aan theezakjes zonder plastic. De Britse supermarktketen Co-op kondigde bijvoorbeeld eerder dit jaar aan de theezakjes van het eigen merk plasticvrij te maken. Koop tot die tijd liever losse thee en gebruik een theezeefje of het leuke en handige prijswinnende theekopje van Magisso dat in dit artikel afgebeeld is. Je vindt de Magisso theekop in meerdere kleuren hier in onze webshop.

Top
×
×