Goed nieuws voor vegetariërs: plantaardig eten blijkt echt veel gezonder

Waarom zou je vegetariër worden? Omdat plantaardig eten écht gezonder voor je is! Dat blijkt uit nieuw onderzoek naar een plantaardig dieet.

Er zijn talloze redenen waarom steeds meer mensen kiezen voor plantaardig eten en flexitariër, vegetariër of veganist worden. Sommigen doen het uit liefde voor dieren, anderen om het milieu te sparen en er zijn ook mensen die het gewoon doen vanwege hun gezondheid.

Dat laatste blijkt heel slim te zijn, want wereldwijd en wetenschappelijk onderzoek toont inderdaad enorme gezondheidsvoordelen van een plantaardig en gezond voedingspatroon. Met kwalitatief goed voedsel zoals volle granen, peulvruchten, fruit, groenten, soja en noten zou je lichamelijk jonger blijven en langer leven. Want:

1. Het is gezonder voor je hart en bloedvaten

Medisch onderzoek in Nederland en Brazilië toont aan dat een vegetarisch dieet het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Dierlijk en verzadigd vet zorgt voor een verhoogd cholesterolgehalte in je bloed en door de jaren heen slibben je aderen langzaam dicht.

2. Je blijft slanker en hebt minder kans op type 2 diabetesOnder Aziaten die in Amerika wonen bleken degenen die plantaardig eten slanker en fitter te zijn. In Nederland kampt bijna de helft van de volwassenen met overgewicht. Dit komt doordat ons Westerse dieet vooral bestaat uit verzadigd vet en bewerkt voedsel.

3. Je krijgt een gladdere huid en glanzende harenEen plantaardig dieet bevat veel fruit en groenten die rijk zijn aan vitamine A, C en E. En dat uit zich in een mooie en gezonde huid en haren. Deze antioxidanten bestrijden vrije radicalen en gaan huidveroudering tegen.

4. Het is beter voor je darmen en stoelgangDoor veel groente en fruit te eten krijg je vezels binnen. Vezels zijn nodig om afvalstoffen uit je lichaam te transporteren, ze zijn de ‘schoonmakers’ van je darmen. Hierdoor heb je ook minder last van een opgeblazen gevoel en verstopping.

Meer inspiratie nodig? Lees ook: Scoor met een vegan én zero-waste BBQ, 
6 easy tips

Top
×
×