Nieuwe helden

Op deze plek laten we elke week iemand aan het woord uit ons Seriously Good team. Dit keer: oprichter Ingrid van der Chijs over de helden in haar leven. Om haar held te zijn, moet je aan twee belangrijke voorwaarden voldoen.

Als tiener had ik nooit posters van helden boven mijn bed hangen, zoals leeftijdgenoten. Van de Back Street Boys bijvoorbeeld, of van Brandon en Dylan uit Beverly Hills 902010. Ik vond ze best leuk (bad guy Dylan dan, hoe iemand de voorkeur kon geven aan die saaie Brandon was mij een raadsel), maar een poster waren ze me niet waard.

Uit onderzoek blijkt dat we helden nodig hebben om van te kunnen leren. Volgens de bekende Canadese psycholoog Albert Bandura leren we zelfs bijna al ons gedrag door naar anderen te kijken. Vooral als we jong zijn hebben we behoefte aan helden om naar op te kijken en ons aan te spiegelen, vandaar alle posters op tienerkamers.

Naarmate ik ouder word, realiseer ik me steeds vaker hoe moeilijk het is om iets heel goed te doen

Bij mij is het precies omgekeerd. Als kind had ik geen helden, maar als volwassene heb ik er tientallen. Naarmate ik ouder word, realiseer ik me steeds vaker hoe moeilijk het is om iets heel goed te doen. Iedereen die iets wil bereiken, zakelijk of privé, moet daar veel offers voor brengen. Om aan de top te komen, of dat nou als zanger, journalist of wetenschapper is, moet je jaren kei- en keihard werken.

Dat maakt eigenlijk iedereen die iets weet te bereiken een held, maar er zijn twee eigenschappen die ervoor zorgen dat iemand mijn persoonlijke held wordt. De eerste is dat je daarbij jezelf bent gebleven. Dat je niet alleen jaar in jaar uit doet wat je moet doen, maar iets extra’s toevoegt waardoor iemand anders nooit hetzelfde resultaat kan bereiken. De tweede is dat je er niet alleen in slaagt om zelf iets te bereiken, maar dat je ook anderen helpt om te groeien. Dat betekent bijvoorbeeld dat je open bent over de goede en minder goede beslissingen die je in je leven hebt genomen, zodat anderen daarvan kunnen leren.

Met elk nieuwe stap die ik zelf zet, raken oude helden op de achtergrond en komen er nieuwe bij

Mijn helden wisselen geregeld. Met elk nieuwe stap die ik zelf zet, raken oude helden op de achtergrond en komen er nieuwe bij. Een paar jaar geleden bewonderde ik vooral succesvolle mediavrouwen. Ik las de boeken van en over Arianna Huffington (leestips: ‘Thrive’ en ‘The sleep revolution’), Facebooks Sheryl Sandberg (leestip: ‘Lean in’) en natuurlijk Oprah Winfrey, de enige die erin is geslaagd ieders held te zijn.

Met de komst van Seriously Good zijn er weer nieuwe helden in mijn leven gekomen, van wie ik er hier één met je wil delen. Ze is de vrouw van een populaire acteur van wie er ongetwijfeld posters boven bedden hangen, namelijk Colin Firth.

Om te beginnen maakt de Italiaanse Livia Firth er handig gebruik van de ‘vrouw van’ te zijn. Ze bedacht de Green Carpet Challenge. Telkens wanneer ze als vrouw van over de rode loper moet, draagt ze duurzaam design. Zo wist ze al met menige duurzaam gemaakte jurk Vogue te halen. Verder is ze oprichter en creative director van Eco-Age, dat merken adviseert om op een duurzame manier te groeien. Ze is medeoprichter van The Circle, dat vrouwen in ontwikkelingslanden helpt en armoede bestrijdt. Ook produceerde ze de indrukwekkende documentaire The True Cost, over de misstanden in de kledingindustrie. (Nog niet gezien op Netflix? Doen!)

Ik hoop dat ik met Seriously Good ooit ook zoveel mensen kan inspireren

Op social media is Livia Firth vooral bekend omdat ze de #30wears challenge bedacht. Dat houdt in dat je een kledingstuk minimaal 30 keer moet dragen. Als je erop let dat de kwaliteit van een kledingstuk goed genoeg is, dat een kledingstuk voldoende te combineren valt én dat het leuk genoeg is om minstens 30 keer aan te doen, ben je volgens haar duurzaam bezig. Sinds ik dit hoorde, denk ik hier altijd over na als ik kleding koop en jij misschien vanaf nu ook wel.

Als je duurzaam zo aantrekkelijk weet te maken dat je in Vogue mag staan en door Harper’s Bazaar wordt verkozen tot Harper’s Bazaars International Woman of the Year (zie ook de video boven), en het zo toegankelijk weet te maken dat iedereen het kan en snapt, ben je in mijn ogen een held. Ik hoop dat ik met Seriously Good ooit ook zo veel mensen kan inspireren.

Liefs,

Ingrid

PS Leuk als je me volgt op Instagram: @iamseriouslygood

Top
×
×