Is natuurlijke tandpasta echt beter? Dit zijn de voor- en nadelen

De laatste jaren is er veel discussie over het nut of gevaar van fluoride in tandpasta. Welke tandpasta gebruik jij? Is natuurlijke tandpasta net zo goed voor je gebit en beter voor je gezondheid? Hier onze tips.

Er gaan veel verhalen rond dat fluoride slecht voor je is. Het mineraal fluoride is in pure vorm een giftig industrieel afvalproduct, maar hoe schadelijk is het in kleine hoeveelheden zoals in tandpasta? En is natuurlijke tandpasta zonder fluoride net zo goed voor je gebit? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij:

Fluoride in drinkwater
Volgens onderzoekers van Harvard zijn er sterke aanwijzingen dat fluoride in drinkwater de cognitieve ontwikkeling bij kinderen nadelig kan beïnvloeden. Het vakblad British Medical Journal signaleerde echter dat mensen gemiddeld 15 procent minder gaatjes krijgen als er fluoride in het drinkwater wordt gestopt. In Nederland wordt sinds de jaren zeventig geen fluoride meer toegevoegd aan het drinkwater, vanwege de mogelijke schadelijke gevolgen.

Waarom fluoride in tandpasta zit
De meeste tandartsen bevelen aan om met fluoride te poetsen. Fluoride maakt je tandglazuur harder, waardoor het gaatjes voorkomt en beginnende gaatjes herstelt. Ook heeft het een antibacteriële werking, waardoor het een gunstig effect heeft op ontstoken tandvlees.

In tandpasta zitten veel lagere concentraties fluoride dan in drinkwater, maar desondanks is er discussie over de veiligheid van fluoride in tandpasta. In de Verenigde Staten en Zweden worden er stickers op tandpasta geplakt die tegen fluoride waarschuwen. In Nederland doen we dat niet.

Tandpasta goed uitspugen
Aangezien in tandpasta lage concentraties fluoride zitten, kan per ongeluk tandpasta doorslikken na het tandenpoetsen dus hoogstwaarschijnlijk geen kwaad. Omdat kleine kinderen tandpasta vaak doorslikken na het poetsen, zit er in kindertandpasta minder fluoride. Zo krijgen ze niet te veel binnen. Het is ook niet nodig om na te spoelen met water, omdat je anders de werkzame stoffen uit de tandpasta wegspoelt. Goed uitspugen van tandpasta is voldoende.

Agressief schuimmiddel SLS
Veel gewone, niet-natuurlijke tandpasta’s bevatten een agressief schuimmiddel, zoals SLS (sodiumlaurylsulfaat). Onderzoek heeft echter aangetoond dat een tandpasta niet hoeft te schuimen voor een goed resultaat. Deze stof beïnvloedt tijdelijk je smaakreceptoren en je kunt sneller last krijgen van een irritatie aan het mondslijmvlies. Daardoor kunnen aften en kleine blaasjes ontstaan.

Natuurlijke tandpasta’s
Toch vinden veel mensen het gevoel van een schuimende mond fijn, omdat het een fris gevoel geeft. Daarom heeft het Zweedse Humble Brush de SLS vervangen door Lauryl glucoside in hun Humble tandpasta. Deze stof wordt gemaakt van kokosolie en suikers, is mild en biologisch afbreekbaar.

Het Deense Urtekram gaat nog een stapje verder met hun fluoridevrije tandpasta’s zonder schuimende middelen. Dankzij de formule krijg je toch een goed schuimeffect.

Hier vind je de natuurlijke tandpasta’s in onze webshop, met en zonder fluoride. Goed voor jou en voor onze planeet!

Top
×
×