De 3 grootste misverstanden over natuurlijke huidverzorging

Iedereen is dol op de term ‘natuurlijk’, want het klinkt zo lekker, eh… natuurlijk. Maar is dat ook zo? Dit zijn de 3 grootste misverstanden over natuurlijke huidverzorging.

Natuurlijke cosmetica wordt steeds populairder, maar hoe goed is het precies? Dit zijn de drie grootste misverstanden over natuurlijke huidverzorging:

Natuurlijke producten zijn altijd 100% natuurlijk
De term ‘natuurlijk’ op de verpakking van natuurlijke cosmetica zegt helaas niet veel. Het is namelijk geen beschermde term. Ook als maar één ingrediënt van een product natuurlijk is, mag het al op de verpakking staan.

Dat geldt overigens ook voor andere mooi klinkende claims als vitamine C, antioxidanten of groene thee-extract. Zelfs als er zo weinig in zit dat het onmogelijk een positief effect kan hebben, mag het op de verpakking staan. Deze bekende marketingtruc heet ‘angel dusting’.

Ook als maar één ingrediënt van een product natuurlijk is, mag het op de verpakking staan

Ingrediënten uit de natuur zijn bovendien zelden stralend wit, dus je kunt je wel voorstellen dat de meeste natuurlijke cosmetica die je koopt behoorlijk bewerkt moet zijn om er zo uit te zien, of een veel lagere hoeveelheid van een ingrediënt bevat dan de verpakking je doet geloven.

Natuurlijke producten zijn beter voor je huid
Anders dan vaak wordt gedacht, zijn natuurlijke producten niet altijd goed voor de huid. Dat weten we stiekem allang, want we smeren bijvoorbeeld geen brandnetel op ons gezicht. Maar ook plantaardige stoffen die vriendelijk klinken, kunnen huidirritatie veroorzaken. Een aantal van deze producten vind je heel veel in natuurlijke cosmetica.

Ik ben fan van huidverzorgingsexpert Jetske Ultee, die alle adviezen op haar website baseert op wetenschappelijk onderzoek (lees bijvoorbeeld dit artikel over haar in NRC ). Heb je problemen met je huid, zoals puistjes, een droge huid, rode plekken en eczeem, dan raadt ze je aan om je verzorgingsproduct eens te checken op bijvoorbeeld lavendel, muntachtige stoffen (zoals eucalyptus of mint) en citrusachtige stoffen. Klinkt en vooral ruikt heerlijk, maar niet elke huid kan daar tegen.

Groene thee heeft een kalmerend en herstellend effect

Is natuurlijke cosmetica dan slecht? Nee, dat nou ook weer niet. Er zijn een heleboel natuurlijke producten waarvan bewezen is dat ze wel goed werken. Jetske Ultee tipt bijvoorbeeld groene thee, oat en grape seed omdat ze een kalmerend en herstellend effect op de huid hebben. Mits er voldoende van in een product zit…

Natuurlijke producten zijn beter voor het milieu
En dan is er nog de milieukwestie, die ook niet zo simpel is. Het voordeel van planten als grondstof is dat die biologisch afbreekbaar zijn. Ook zijn ze hernieuwbaar, ze raken niet op zoals aardolie of minerale olie dat in veel niet-natuurlijke producten zit.

Er is wel landbouwgrond nodig voor de teelt van de plantaardige grondstoffen voor natuurlijke cosmetica, wat ten koste kan gaan van (tropisch) bos. Op de verpakkingen van natuurlijke cosmetica wordt bovendien lang niet altijd gezegd of de teelt en bewerking van de plantaardige grondstoffen milieuvriendelijk zijn.

Conclusie: hoe goed natuurlijke cosmetica ook klinkt, het is niet altijd even goed voor jouw huid of voor de natuur. Op deze website hebben we een aantal merken voor je geselecteerd die volgens ons wel seriously good zijn en je eens zou kunnen proberen. Ik ben bijvoorbeeld fan van het 100% natuurlijke merk Urtekram voor mijn droge en snel geïrriteerde huid. Wat is jouw favoriet?

Top
×
×