4 natuurlijke wondermiddelen waarmee je huis stralend schoon wordt

Met wat basis ingrediënten bereid je eenvoudig je eigen schoonmaakmiddelen. Puur poetsen werkt namelijk net zo goed en is veel beter voor het milieu!

Schoonmaakmiddelen uit de supermarkt beloven je een blinkend schoon huis, maar wist je dat een natuurlijk schoonmaakmiddel hetzelfde effect heeft? Je kunt ze namelijk eenvoudig zelf maken, goedkoop en wel zo vriendelijk voor het milieu. 
Met deze simpele recepten wordt schoonmaken een natuurlijk iets, tenminste dat hopen we.

Dr. Bronner's Magic Soap EucalyptusNatuurlijke allesreiniger
Rasp 15 gram Marseille of Sunlight zeep of Dr. Bronner’s Magic Soap en los dit op in één liter kokend water. Laat dit mengsel een paar minuten doorkoken en giet het in een bak om af te koelen. Het zeepmengsel kan dan indikken en straks gebruikt worden om een sopje te maken of als basis dienen voor een ander natuurlijk schoonmaakmiddel.

Reinigingsspray voor de keuken
Doe twee eetlepels baking soda (natriumbicarbonaat), een scheutje zeepmengsel en 20 druppels etherische citroenolie in een lege plantenspuit of fles met spraydop. Vul aan met heet water en meng alle ingrediënten tot de baking soda is opgelost. Een ideale reinigingsspray om het gasfornuis te ontvetten en de keuken een goede beurt te geven.

Zeep, baking soda, azijn en etherische olie zijn de basis ingrediënten


Anti-kalkmiddel voor de badkamer
Meng gelijke delen schoonmaakazijn en citroensap in een spuitflesje, en voeg eventueel een paar druppeltjes etherische olie toe voor een lekker geurtje. Als je natuursteen in je badkamer hebt kun je beter azijn aanlengen met wat water en een paar druppels etherische olie toevoegen. Na het sprayen even in laten trekken en daarna schoonmaken met een spons.

Natuurlijk bruismiddel voor de WC
Gooi een kopje baking soda in je wc en giet daarna een zelfde hoeveelheid schoonmaakazijn erin. Het gaat dan heerlijk bruisen, dus laat maar even staan en boen na tien minuten nog even goed met de wc-borstel langs alle randen. Doortrekken en nog even de bril en deksel schoonmaken met een sopje.

Geïnspireerd? Lees ook: Lenteschoonmaak geeft nieuwe energie, zo pak je het aan

Top
×
×