Inspirerend: de 10 mooiste greenhouses ter wereld

Van een prachtige kas in het centrum van Kopenhagen tot een kas met een indoor waterval in Singapore. Dit zijn de 10 mooiste greenhouses ter wereld.

Greenhouses oftewel kassen zijn niet alleen praktisch, maar door de combinatie van groen, glas, licht en architectuur vaak ook prachtig om te zien. Deze 10 greenhouses zijn zeker een bezoekje waard: 

  1. Palmenhaus Schonbrunn in Wenen, Oostenrijk 

De 10 mooiste greenhouses ter wereld - Palmhaus in Wenen

Deze enorme kas, van 113 meter lang, bevindt zich in Wenen en is onderdeel van het Schonbrunn paleis. Hoewel je hier alleen al voor het bouwwerk zelf naartoe zou kunnen gaan, vind je hier ook nog één van de grootste botanische collecties ter wereld. In het Palmenhaus leven namelijk maar liefst 4500 verschillende plantensoorten. 

  1. Temperate House bij Londen, Verenigd Koninkrijk 

De 10 mooiste greenhouses ter wereld - The Temperate House

De Temperate House is onderdeel van de Kew Gardens, een botanische tuin in de buurt van Londen, en is pas heropend. In 2013 sloot de kas voor een complexe restauratie, waarbij onder andere 15.000 glazenruiten werden vervangen en waarna 10.000 planten moesten worden herplant. Je vindt hier vele bijzondere en bedreigde plantensoorten van over de hele wereld. 

  1. De botanische tuin in Kaisaniemi in Helsinki, Finland 

De 10 mooiste greenhouses ter wereld -

In één van de Botanische universiteitstuinen van Helsinki, de botanische tuin in Kaisaniemi, vind je meerdere glazen kassen. Indrukwekkend zijn hier de enorme Aziatische waterlelies die een diameter van meer dan twee meter kunnen hebben en het gewicht van een volwassene kunnen dragen. 

  1. De Botanische Tuinen in Kopenhagen, Denemarken 

De 10 mooiste greenhouses ter wereld - De botanische tuinen van Kopenhagen

Midden in het centrum van Kopenhagen vind je een botanische tuin die een gebied van maar liefst tien hectare in beslag neemt. De tuin beschikt dan ook over 27 glazen kassen. De greenhouses hebben ieder een eigen ‘thema’, zo beschikt één van de kassen over een grote variëteit aan cactussen. Ook is er deze zomer ruimte gemaakt voor een vlinderkas. 

5. The Eden Project in Cornwall, Verenigd Koninkrijk

De 10 mooiste greenhouses ter wereld - The Eden Project

En van de minst traditionele greenhouses vind je in een krater in Cornwall, bij het Eden Project. De bollen zijn niet zoals andere kassen gemaakt van glas en hebben een futuristisch uiterlijk. Wat onder andere bijzonder is aan het Eden Project, is dat op deze plek het grootste, niet wilde, regenwoud ter wereld huist. 

  1. Bicentennial Conservatory in Adelaide, Australie 

De 10 mooiste greenhouses ter wereld - Bicentennial Conservatory in Adelaide Australie

Door zijn boogvormige constructie is deze kas, die in de Botanische Tuin van Adelaide staat, indrukwekkend om te zien. Binnen groeien onder andere planten uit het regenwoud van Australië, Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea die bedreigd zijn. 

  1. Jardin des Plantes in Parijs, Frankrijk

De 10 mooiste greenhouses ter wereld - Jardin des Planten in Parijs

In deze oude botanische tuin staan drie greenhouses, waarvan er één is gebouwd in de art deco stijl. De kassen staan vol met bijzondere, exotische planten, maar in de botanische tuin zelf is ook genoeg te zien. De tuin heeft dan ook een oppervlakte van 26 hectare en ruimte voor 10.000 verschillende plantensoorten. 

  1. Cloud Forest in Singapore

De 10 mooiste greenhouses ter wereld - Cloud Forest in Singapore

Gardens by the Bay, de botanische tuin in Singapore, beschikt over meer dan een miljoen planten. Ook staan hier de bekende Supertrees, zogenaamde verticale tuinen van tientallen metershoog, en bovendien vind je hier Cloud Forest. In Cloud Forest kun je om een 35 meter hoge berg heen lopen die bedenkt is met planten en kun je de grootste indoor waterval ter wereld zien. 

  1. Enid A. Haupt Conservatory in New York, Verenigde Staten 

De 10 mooiste greenhouses ter wereld - New York Botanical Garden

De Enid A. Haupt Conservatory, gelegen in de Bronx, vormt een groot deel van de New York Botanical Garden. De kas is onder andere bekend om de palmen, cactussen en vleesetende planten die erin staan. 

  1. De Botanische Tuin van Curitiba in Brazilië 

De 10 mooiste greenhouses ter wereld - De Botanische Tuin van Curitiba in Brazilië

Deze kas bevindt zich in de botanische tuin van Curitiba en is met name bijzonder en bekend door zijn uiterlijk. Ook de tuin eromheen is het bezoeken waard. Geïnspireerd op de tuinen van Versailles is alles hier symmetrisch en perfect onderhouden.

Geïnspireerd? Lees ook: Voor je bucketlist: dit zijn de 5 mooiste natuurlijke zwembaden ter wereld

Celine Bast   ▸ door
Top
×
×