Een eigen moestuin aanleggen voor beginners: 6 tips

Lijkt het jou heerlijk om groenten en kruiden uit je eigen tuin te kunnen halen? Met deze tips heb jij binnen no time je eigen moestuin.

Wat je in de supermarkt of bij de groenteboer haalt, kan je natuurlijk ook gewoon zelf verbouwen. Dit is niet alleen verantwoord, maar ook nog eens seriously leuk! Met deze 6 tips kan jij binnenkort genieten van je eigen moestuin:

  1. Kies een goede plek

Voor een moestuin is een enorm tuinoppervlak echt geen vereiste, maar het is wel belangrijk om goed na te denken over waar je de moestuin wil aanleggen. Kies voor een vlakke grond die iets afloopt, zodat regenwater weg kan stromen. Kies daarnaast voor een plekje waar de zon minstens zes uur per dag op schijnt en waar de gewassen beschermd zijn tegen wind.

  1. Begin klein

Maak een keuze in wat je wil gaan verbouwen. Misschien heb je allemaal grootste ideeën in je hoofd, maar vaak is het beter om klein te beginnen. Voorbeelden van groenten die makkelijk te telen zijn, zijn onder andere radijs, wortel, spinazie en courgette.

  1. Kies een goed moment

Houd bij het kiezen van groente ook rekening met het zaai-advies. Wanneer je het beste kunt gaan zaaien verschilt namelijk per groente. Bekijk daarom goed het advies op de verpakking, maar check ook de weersverwachtingen.

  1. Bereid de grond voor

Voordat je begint met zaaien is het belangrijk dat je de grond goed voorbereidt. De grond mag niet bevroren of te vochtig zijn, dus wacht in dat geval nog even met zaaien. Als de grond goed is kun je beginnen met schoffelen. Hark de bovenste laag goed los en maak er een mooi egaal geheel van.

  1. Zaaien

Maak van tevoren een goede indeling en let daarbij op dat je de bedden niet meer dan een meter breed maakt. Tussen de bedden in kun je paadjes aanleggen van zo’n dertig centimeter. Zaai niet te diep, want dan is de kans op rotten groter. Houd daarom de volgende stelregel in je achterhoofd: zaai een zaadje zo diep als dat het zaadje groot is als je het verticaal houdt.

  1. Verzorg je moestuin goed

Het onderhouden van een moestuin kan best veel tijd kosten. Investeer hier dus ook de nodige tijd in, dan geniet je straks van een heerlijke oogst!

Celine Bast   ▸ door
Top
×
×