De 5 grootste misverstanden over duurzame mode
Nadenken over wat je aan moet doen is al moeilijk genoeg, helemaal als je er ook nog rekening mee moet houden dat iets duurzaam is. Daarom helpen wij je door aan de hand van de 5 grootste misverstanden uit te leggen wat duurzame mode is.

Actrice Emma Watson op de 'groene loper' tijdens het Met Gala in een gerecyclede jurk
Het woord ‘duurzaam’ klinkt moeilijk en dat is het ook wel. Om het wat makkelijker voor je te maken, leggen wij in dit artikel uit wat duurzame mode is aan de hand van de 5 grootste misverstanden. Kende jij ze allemaal al?
1. Katoen is goed
Katoen klinkt zo lekker natuurlijk, maar in werkelijkheid is katoen het meest milieuvervuilende landbouwproduct. Oeps! Voor de katoenteelt worden meer chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt dan voor elk ander gewas. Voor katoen wordt 2,4 procent van de landbouwgrond gebruikt, maar 6 procent van alle pesticiden wereldwijd.
Katoen verbouwen kost ook nog eens heel veel water. Hoeveel water precies hangt af van het klimaat van het land dat de katoen verbouwt. Volgens het Water Footprint Network kost een kilo katoen gemiddeld 8.000 liter water. In India, waar veel katoen vandaan komt, zelfs 22.000 liter water. Door het gebruik van chemicaliën wordt al dat water enorm vervuild. Ook zijn ze schadelijk voor de gezondheid van de katoenboeren.
Voor duurzame mode gebruik je biologische katoen. Dat wordt namelijk geteeld zonder gebruik van landbouwgif als pesticiden. Om aantasting van het gewas door schadelijke insecten tegen te gaan, worden er andere insecten ingezet. Het plukken van biologische katoen gebeurt met de hand, want om machinaal te kunnen plukken moet een chemisch ontbladeringsmiddel worden gebruikt. Weliswaar kost de productie van biologische katoen nog steeds veel water, maar dat water wordt niet vervuild.
Er zijn gelukkig steeds meer merken die biologisch katoen gebruiken, zoals het Nederlandse merk Päälä dat vrolijke truien en T-shirts maakt, of – voor heren – het stijlvolle merk Knowledge Cotton Apparel. Ook steeds meer grote modeketens, zoals H&M, gebruiken soms biologische katoen. Check hiervoor de labels in de kleding of vraag ernaar in de winkel.
2. Leer is slecht
Tja, dit is een ingewikkelde discussie. Als je tegen het gebruik van dierlijke producten bent, ben je natuurlijk ook tegen het gebruik van leer. Bovendien moet een dierenhuid eerst worden gelooid, voor het gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld schoenen, tassen of riemen. Daarvoor worden vaak chemicaliën zoals chroomsulfaat gebruikt. Dit schaadt de gezondheid van looiers en vervuilt het water dat bij het looien wordt gebruikt.
Maar leer wordt ook gezien als restproduct van dieren, die over het algemeen voor vlees worden gehouden. In dat geval zou je de dierlijke keten dus niet mee hoeven rekenen als het gaat om de belasting van het milieu. Bovendien betekent duurzaam ook dat iets lang mee gaat, en er is bijna geen materiaal dat zo lang meegaat en zo mooi slijt als leer.
Daarom zijn er steeds meer merken die producten maken van natuurlijk gelooid leer, dus zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën en chroom. De Nederlandse tassenmerken MYOMY en Mrs. Rosehip (héél mooi, kijk maar) bijvoorbeeld. Deze merken besteden allebei bovendien ook veel aandacht aan de arbeidsomstandigheden van de ambachtslieden die het leer verwerken.
3. Bamboe is het best
Bamboe wordt steeds vaker voor kleding gebruikt en als extra duurzaam gepromoot. Inderdaad heeft bamboe allerlei goede eigenschappen. Om te beginnen groeit het supersnel, waardoor er minder grond voor nodig is. Ook heeft bamboe van nature antibacteriële stoffen, waardoor er geen pesticiden of andere bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Voor het maken van stoffen worden alleen de zijbladeren gebruikt, de rest van de boom kan gewoon verder groeien.
Maar het is nog niet zo makkelijk om van bamboe stof te maken. Daarvoor moet van de bamboesnippers een pulp worden gemaakt en daarvoor zijn chemicaliën nodig. Weliswaar wordt er hard gewerkt aan verbetering van deze techniek, bijvoorbeeld door voor gesloten systemen te zorgen zodat het afvalwater niet in het milieu terechtkomt en door de chemicaliën te vervangen door natuurlijke enzymen, maar het kan dus beter.
Meet het betere broertje van bamboe: eucalyptus. Van eucalyptushout kun je lyocell maken, beter bekend onder de gepatenteerde naam van het Zwitserse bedrijf Lenzing: Tencel.
De eucalyptusbomen voor Tencel groeien op land dat ongeschikt is voor landbouw, dus het gaat niet ten koste van het verbouwen van voedsel. De voornaamste irrigatiebron is regenwater, dus er wordt geen water verspild. En, last but not least, het productieproces voor het maken van de pulp is milieuvriendelijker. De oplosmiddelen zijn minder schadelijk en zowel de oplosmiddelen als het water worden grotendeels hergebruikt.
Wij zijn dus fan van het ondergoedmerk Saint Basics, dat leuke en stijlvolle basic boxershorts en slipjes maakt van eucalyptushout!
4. Vegan, nee dank je!
Als je (zoals wij) fan bent van Stella McCartney of duurzaam stijlicoon Livia Firth volgt, weet je al lang dat vegan materialen, waar dus geen dier aan te pas is gekomen, helemaal niet onder doen voor leer. Toch zijn er nog steeds een heleboel mensen die alleen al bij het woord ‘vegan’ afhaken. Dat woord gebruiken we dus verder niet meer in dit stukje, maar we willen wel een paar fantastische alternatieven voor leer laten zien.
Wat vind je bijvoorbeeld van deze stoere unisex NAE-sneaker Basic Black, gemaakt van… ananasbladeren! De buitenkant althans. Dit materiaal heet Piñatex ™ en wordt gemaakt van vezels van ananasbladeren, een bijproduct van de ananasoogst. Er is dus geen extra land, water of pesticiden nodig voor de productie van Piñatex ™.
Of wat denk je van deze ge-wel-di-ge accessoires van Uashmama. Dit Italiaanse merk maakt onder meer tassen en portemonnees die lijken op leer, voelen als leer, maar zijn gemaakt van papier! Uashmama maakt gebruik van een ambachtelijke techniek die te vergelijken is met het looien van leer, waardoor een duurzaam en kwalitatief papieren product ontstaat.
5. Recyclen, nee dank je!
Recyclen is cool, echt waar, en wordt steeds belangrijker in de wereld van duurzame mode. Als je het woord dus nog steeds associeert met de afvalbak in je keuken, moet je echt even doorlezen. Er worden zo veel prachtige producten gemaakt van hergebruikte materialen. Wij maakten onlangs nog voor Zero Waste Week een shopping met 9 seriously goede producten die bijdragen aan minder verspilling.
De huidige textielindustrie laat een enorme voetafdruk achter. Alleen al in Nederland bedraagt de kledingafvalberg 235.000.000 kilo! Het is dus heel belangrijk dat kledingmerken nadenken over hergebruik van materialen.
Zoals het Nederlandse merk Loop.alife, dat van textielafval prachtige, tijdloze truien, vesten en sjaals maakt. Onze huidige favorieten zijn de Denim Sjaal en het Denim herenvest, die zijn gemaakt van 100% gerecyclede, lokale spijkerbroeken. De jeansindustrie gebruikt namelijk ook nog eens heel veel water. Spijkerstof is gemaakt van katoen, en de stoffen worden in het maakproces van een jeans ook nog eens een paar keer gewassen.
Een andere goed voorbeeld van een product dat zeker zo mooi is als een niet-duurzame variant, is de Re-Bottle sneaker van het merk NAE, gemaakt van gerecyclede PET-flessen. De koningin van de duurzame mode, Emma Watson, droeg naar het Met Gala in 2016 een jurk die helemaal was gerecycled en deels gemaakt van PET-flessen. We zeiden het al: recyclen is cool.
Duurzame mode dragen is misschien wat ingewikkelder, maar er kan veel meer dan je denkt. Succes!