Mindfulness? Gewoon niks doen blijkt ook prima te werken!

Ben jij iedere dag druk in de weer en neem je nooit eens even rust? Probeer ook eens een dagje niks te doen, dat is veel beter voor je gezondheid. Deze tips helpen je daarbij.

Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld om alle dagen in de week helemaal vol te plannen. Net als dat het normaal is om de hele dag voor iedereen bereikbaar te zijn. Niks doen? Dat vinden we heel bijzonder en we bedenken er een ingewikkeld woord als mindfulness voor.

Misschien heb je het niet door, maar van al die input worden je hersenen hartstikke moe. Soms heb je het namelijk nodig om gewoon even lekker te niksen. Deze tips zullen je helpen:

  1. Laat lege momenten leeg

Gun jezelf de momenten dat je even niks hoeft te doen. Bijvoorbeeld als je aan het wachten bent op een afspraak of op de trein. Of als je in de bus zit naar huis. Pak op dit soort momenten niet gelijk je telefoon of laptop erbij, maar kijk eens om je heen en doe gewoon even lekker niks.

  1. Erken dat niksen waardevol is

Gedurende de dag krijg je heel wat prikkels binnen en soms is alleen slaap niet meer genoeg om al deze prikkels te verwerken. Gelukkig doen je hersenen dit ook als jij gedurende de dag af en toe even niks doet. Dit zal voor veel meer rust in je hoofd zorgen.

  1. Maak keuzes

Soms heb je het gevoel dat je moet racen tegen de klok om alles gedaan te krijgen wat je moet doen. En als je aan het einde van de dag nog een beetje tijd over hebt, prop je deze tijd waarschijnlijk weer vol met nieuwe dingen. Om toch tijd voor jezelf te hebben, moet je keuzes maken. Sommige dingen kun je bijvoorbeeld best een dagje opschuiven.

  1. Oefen in niks doen

In een samenleving waarin iedereen altijd druk en actief is, is het nogal lastig om jezelf ertoe te zetten om niks te doen. Dit zal je dus moeten leren. Maar door er simpelweg mee te oefenen, zal jij uiteindelijk goed worden in niksen en hier je voordelen uit halen!

Geïnspireerd? Lees ook: Waarom het zo goed voor je is om naar het strand te gaan

Celine Bast   ▸ door
Top
×
×