Milieu- én huidvriendelijke zonnebrand: hoe vind je die?

‘Zonder parabenen of nanodeeltjes, met minerale filters.’ Wat moet je met dit soort informatie? Jij wilt gewoon gezellig zonnen en aan het eind van de dag huiswaarts met een J-glow. Zes tips om snel een goede zonnebrandcrème te vinden:

Een milieuvriendelijke zonnebrand vinden is niet zo moeilijk als het klinkt. Met deze 6 tips weet je waar je op moet letten:

Tip 1: Lekker ruikende zonnebrand? Niet doen!
Een eerste tip voor een goede milieuvriendelijke zonnebrand: kies er een zonder parfum. Ik weet dat dit pijn doet; niets zo lekker als de geur van zonnebrand. Maar geurstoffen – ook natuurlijke – doen niets goeds voor de huid. Integendeel, ze kunnen in combinatie met zon pigmentvlekken en huidveroudering veroorzaken.

Tip 2: Kies een veilige zonnefilter
In uv-filters kun je onderscheid maken tussen chemische en fysische (ook wel bekend als natuurlijke of minerale) filters. Je kunt niet feitelijk stellen dat chemische filters ongezond zijn, maar omstreden zijn ze wel. Ze kunnen door het lichaam opgenomen worden en zo in het bloed terechtkomen. Een aantal filters wordt in verband gebracht met huidirritatie en veroudering van de huid als gevolg. Op de ingrediëntenlijst herken je ze als: oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone.

Zo komen er ook geen schadelijke stoffen in je lichaam terecht

Beter is een fysische filter, bijvoorbeeld tinosorb, titaniumoxide en zinkoxide. Die leggen een dun beschermend laagje op de huid, wat een wit waasje achter kan laten. Zo komen er ook geen schadelijke stoffen in je lichaam terecht.

Tip 3: Vermijd parabenen en nanodeeltjes
Over deze twee ingrediënten is wat commotie. Parabenen zijn bewaarstoffen waarvan milieu-organisaties beweren dat ze kankerverwekkend zijn. KWF Kankerbestrijding heeft echter geen bezwaren gevonden. Nano-deeltjes helpen een witte waas te vermijden, maar liggen onder vuur omdat ze diep in de huid zouden dringen. Het RIVM stelt dat er geen bewezen reden is om nanodeeltjes te mijden. Recent wetenschappelijk onderzoek komt tot dezelfde conclusie. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan zijn er genoeg opties zonder parabenen en nanodeeltjes.

Kies voor zonneproducten met het Ecocert keurmerk

Tip 4: Ecocert = goed voor jou en het milieu
Wil je dat tijdens het productieproces van jouw zonnebrand geen bomen, grondwater of andere onschuldig groen sneuvelt? Kies dan voor zonneproducten met het Ecocert keurmerk. Deze bevatten over het algemeen geen parabenen, chemische filters, aardolie of nanodeeltjes. Wel kunnen ze nog steeds palmolie bevatten, sommigen bevatten duurzaam geteelde palmolie.

Tip 5: Smeer je altijd in met een hoge factor
Zelfs als je bovenstaande tips volgt, blijft het een lastig verhaal. Sorry, het is helaas niet anders. Bijna alle soorten zonnebrand schaden namelijk het waterleven wanneer je ermee gaat zwemmen. Zonnefilters (zowel chemische als fysische) bevorderen de verspreiding van virussen in het water die slecht zijn voor het koraal.

Voor snorkelliefhebbbers die nu besluiten zich niet meer in te smeren: niet doen! Je huid beschermen met een zonnefilter is meer dan noodzakelijk. Een hoge beschermingsfactor beschermt tegen huidkanker en is de best beschikbare antirimpelcrème. Wij zijn fan van de Body Sun Oil factor 50 van Fair Squared. Deze milieuvriendelijke zonnebrand bevat Arganolie, niet voor niets wereldwijd een van de populairste ingrediënten van beautyproducten.

Tip 6: Gebruik een van deze seriously goede zonnebrandcrèmes
Heb je tot hier doorgelezen? Applaus! We hebben seriously goede zonnebrandcrèmes voor je geselecteerd, zodat je zelf niet door ingrediëntenlijsten hoeft te worstelen. Heb je kleine kinderen, probeer dan de hypoallergene Baby Zonnebrand van het Canadese merk Attitude.

Wij helpen je! Hier vind je onze selectie natuurlijke zonnebrandcrèmes, voor jezelf of voor je kind.

Top
×
×