De 3 meest gemaakte fouten bij het ontbijten

Ontbijt als een koning, lunch als een prins, en dineer als een armoedzaaier. Leuk, maar wat is nu een gezond ontbijt? Deze drie fouten moet je zien te vermijden.

Ontbijten zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt je spijsvertering weer op gang. Het ontbijt is de meest essentiële maaltijd van de dag en moet ongeveer 300 tot 400 kcal leveren om tot de lunch verzadigd te zijn. Dus alleen een kop koffie of thee is echt niet genoeg. Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het ontbijt:

1. Ontbijtgranen met toegevoegde suikersIn veel ontbijtgranen uit de supermarkt, zoals havermout en muesli, zit toegevoegde suiker. Zeker als er meer dan 16 gram suiker per 100 gram in zit, is dat echt niet gezond. Je kunt beter kiezen voor havervlokken, want het eten van 30 tot 60 gram haver per dag verlaagt het LDL-cholesterolgehalte in je bloed.

Met halfvolle yoghurt, vers of gedroogd fruit en eventueel noten heb je een stevig ontbijt waarmee je uren vooruit kunt. Wat ook heel lekker is zijn havervlokken met verwarmde melk, stukjes appel en kaneel. En als je 
’s ochtends weinig tijd hebt kun je de avond ervoor overnight oats maken, havervlokken die een nachtje geweekt hebben in melk of water. Met wat gemalen kokos, blauwe bessen of gedroogd fruit een supergezond ontbijt.

2. Vruchtensap, vers geperst of in verpakkingHet lijkt zo gezond, vers geperst sinaasappelsap met veel vitamine C, maar het bevat veel vruchtensuiker. In een glas sap zitten zo’n 7 suikerklontjes, wat neerkomt op ongeveer 110 kcal. Het drinken van veel vruchtensap vergroot de kans op overgewicht en bovendien tasten de fruitzuren het gebit aan.

Je kunt vers fruit veel beter eten dan drinken, want zo krijg je meer vezels binnen en zit je eerder en langer vol. En twee stuks fruit zijn genoeg voor je dagelijkse dosis vitamine C.

Vers fruit kun je beter eten dan drinken

3. Onvoldoende proteïne

Zeker als je ’s ochtends gaat hardlopen of sporten is het belangrijk dat je voldoende eiwit binnen krijgt. Gemiddeld heb je dagelijks 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig, wat neerkomt op zo’n 56 gram eiwit voor iemand van 70 kilo.

Bij het ontbijt is ongeveer 20 gram eiwit genoeg. Fanatieke krachtsporters kunnen wat meer eiwit nemen. Dit kan bijvoorbeeld met wat extra kwark of yoghurt, kaas, eieren, wat kipfilet of tofu en een extra portie noten of bonen.

Bonus: Niet ontbijtenOeps! Weer te laat opgestaan of gewoon geen trek ’s ochtends en dan maar het ontbijt overslaan? Als je niet ontbijt krijg je vaak in de loop van de ochtend trek en als je dan niets gezonds bij je hebt grijp je eerder naar een ongezonde snack. Daarom is het beter om toch even rustig te genieten van een gezond ontbijtje. Zet je wekker dus liever een kwartiertje eerder.

Geïnspireerd? Lees ook: 6 voedingsmiddelen uit de diepvries die stiekem heel gezond zijn

 

Top
×
×