Fantastisch: drones planten 100.000 bomen per dag

In Myanmar worden drones ingezet om nieuwe mangrovebossen aan te leggen. Met een nieuwe, hypermoderne methode kunnen 100.000 bomen worden geplant in een dag.

In Myanmar is de afgelopen decennia ongeveer een miljoen hectare aan mangrovebos verloren gegaan met alle negatieve gevolgen van dien. Daarom is Worldview International Foundation in samenwerking met het Britse bedrijf BioCarbon Egineering begonnen met het planten van nieuwe mangrovebomen. Dit doen ze op een spectaculaire manier: met drones.

De drones van BioCarbon Egineering zijn zo ontworpen dat ze het landschap en de bodem kunnen analyseren, zodat er vervolgens bepaald kan worden welke bomen er het beste gepland kunnen worden. Voor het planten van de zaadjes wordt daarna een ander type drone ingezet, die de zaadjes als het ware in de grond injecteert.

Doordat er zo’n grote hoeveelheid mangrovebos is verdwenen, is Myanmar kwetsbaarder geworden voor cyclonen en extreem weer. Maar niet alleen daarom is het goed dat er nieuwe mangrovebossen worden aangelegd. Mangroven leveren namelijk ook een positieve bijdrage aan het ecosysteem en zijn essentieel in de strijd tegen de opwarming van de aarde, aangezien deze bomen vijf keer meer CO2 opnemen dan regenwoudbomen.

Doordat zes drones maar liefst 100.000 bomen kunnen planten in een dag, gaat het herstellen van de mangrovebossen in een snel tempo. Er zijn plannen om na de eerste fase van het project een meerjarige overeenkomst te sluiten en 10.000 hectare bos te herstellen. Het uiteindelijke doel is dat er 100.000 hectare mangrovebos wordt hersteld.

Geïnspireerd? Lees ook: Prachtig, wij krijgen kippenvel: Julia Roberts als Moeder Aarde

Celine Bast   ▸ door
Top
×
×