De nieuwe luxe: gaat dit merk Louis Vuitton van de troon stoten?

Als je veel geld kunt uitgeven, maar dat doet aan producten die niet duurzaam zijn gemaakt, is dat dan chic? De familie achter het Italiaanse merk Uashmama vindt in ieder geval van niet en heeft luxe heruitgevonden door duurzame innovatie te combineren met authentieke ambacht.

Het begon in 2000 toen de Italiaanse Marco Marconi in het Toscaanse Lucca zijn eerste ‘Paper Bag’ maakte. Als zoon van schoenenmaker Marconi kreeg hij het traditionele ambacht van leer bewerken met de paplepel ingegoten, maar als chemicus verkende hij nieuwe wegen. Hij creëerde vanuit de basis van 100% celluloise revolutionair nieuw materiaal dat de look, feel en eigenschappen van leer heeft, maar wasbaar papier is.

Het gepatenteerde materiaal genaamd AGGO vormt de basis van het Italiaanse merk Uashmama dat er tassen, mode- en woonaccessoires van maakt en serieuze concurrentie begint te vormen voor de traditionele luxe merken. “Met dit mooie materiaal is nog zoveel meer mogelijk. Denk aan schoenen, kleding en banken. Marco heeft onlangs op verzoek van BMW het interieur van een van hun modellen bekleed”, zegt Annelot Lems. Samen met haar moeder runt Annelot Moes & Griet en zijn exclusief distributeur van Uashmama in de Benelux.


Papier “looien”

Zeven jaar geleden kwamen Annelot en haar moeder tijdens een vakantie in Italië voor het eerst in aanraking met de Paper Bags. “Het was liefde op het eerste gezicht. Er zit zoveel liefde, aandacht en vakmanschap in dit materiaal,” zegt Annelot. “Bovendien wordt er enorm veel respect voor de natuur mee aangetoond. In tegenstelling tot het looiproces van leer, komen er bij de bewerking van het papier geen chemicaliën aan te pas.” AGGO krijgt zijn soepele en waterafstotende eigenschappen door de vezels te laten weken in grote tonnen met veganistische vetten. Ook de verfstoffen zijn plantaardig. Door middel van grote stenen rollen krijgt het materiaal zijn unieke structuur.

Kapers op de kust
Alle tassen en accessoires worden gemaakt in kleine ateliers in Toscane. En dat zijn niet de minste. Zo werken ze voor hun clutches met dezelfde mal als een van de grote Italiaanse merken. “Marco kent al die ateliers via zijn vader. Hij weet dat hij iets waardevols heeft ontwikkeld. Zo heeft een van de grote ontwerpers hem al benaderd voor het maken van schoenen. Ook de high-end merken voelen dat ze met alternatieven voor leer moeten komen en zijn hier dus hard op zoek naar”, zegt Annelot.

Marco Marconi met zijn vrouw Emanuela en hun vier dochters Chiara, Giulia, Gaia en Gemma - Uashmama

Marco Marconi met zijn vrouw Emanuela en hun vier dochters voor de brandstore van Uashmama in Montecatini

Ondertussen blijft Marco innoveren en zijn aandacht richten op het belangrijkste in zijn leven. “Uashmama is één grote ode aan Marco’s familie. ‘Uash’ betekent wassen en ‘mama’ verwijst naar Emanuela zijn vrouw. Het staat voor de Italiaanse moeder die altijd klaar staat voor haar kinderen. De winkels van Uashmama in Italië heten Le Sorelle (de zussen), een verwijzing naar hun vier dochters Chiara, Giulia, Gaia en Gemma. De hele familie is werkzaam in het bedrijf,” zegt Annelot. Ook bij het maken van de producten is veel aandacht voor het gezin. “Uashmama werkt samen met lokale vrouwen zodat ze hun werk kunnen combineren met de zorg voor de kinderen.”

Familiedilemma’s
De toenemende wereldwijde belangstelling voor het Italiaanse merk brengt ook dilemma’s met zich mee. “Inmiddels zijn mijn moeder en ik wel een onderdeel van de “UASHMAMA familie” en maken we de dilemma’s mee als gevolg van het groeien van het bedrijf, vertelt Annelot. “Zo is het belangrijk dat Uashmama de producten gaat voorzien van barcodes omdat de winkels in de wereld hierom vragen. Daarin zien we verschil tussen de generaties in een familie. Marco zou het liefst zo dicht mogelijk bij het ambacht blijven terwijl zijn dochters zich realiseren dat dit soort logistieke stappen nodig zijn voor de verspreiding van het mooie merk in de wereld. Het blijft dus altijd zoeken naar de balans tussen groei van het merk en het behoudt van tradities.”

Paperbags Uashmama - duurzame tassen - Seriously Good

Uashmama is in korte tijd enorm gegroeid, maar Annelot voorspelt dat dit slechts het begin is. “‘Washable paper’ is nog steeds relatief onbekend onder het grote publiek. De eerste vraag die mensen stellen is: wat als er water opkomt, kan ik er mee in de regen lopen? De tweede: waarom is het zo duur als het van papier is gemaakt? Wij associëren papier nog steeds met een boodschappentas. Als klanten eenmaal een tas van Uashmama zien en voelen, zijn ze om. Dan ervaren ze de luxe van het materiaal, de passie waarmee het is gemaakt en zien ze hoe goed de producten in elkaar zitten. Dat proces heeft tijd nodig.”

Geïnspireerd? Bekijk de tassen en woonaccessoires van Uashmama in onze webshop.

Top
×
×