Lenteschoonmaak geeft nieuwe energie: zo pak je het aan

‘Home is where the heart is’, je huis is een weerspiegeling van je hart en geest. Nu is het moment voor een grote lenteschoonmaak, voor nieuwe energie!

Bij de eerste tekenen van de lente pakten onze moeders en oma’s een emmertje sop voor de grote voorjaarsschoonmaak. Helaas is die schoonmaakdrang bij veel van ons verdwenen, want wie heeft hier nog tijd voor? Toch schijnt een grondige lenteschoonmaak een mentale oppepper te geven. Dus waar wacht je nog op?

De relatie tussen een schoon en opgeruimd huis en je emotionele en fysieke toestand is heel sterk. Het is in feite een nieuw begin, een frisse start. Door het schoonmaken verdwijnt oude en negatieve energie en wordt er plaats gemaakt voor nieuwe energie. Dit heeft een positieve invloed op je leefklimaat en mentale gezondheid. Je zult het zien, het voelt echt totaal anders wanneer je klaar bent.

Een grondige lenteschoonmaak geeft een mentale oppepper

Een lenteschoonmaak lijkt vaak een overweldigend grote klus, maar met dít easy-to-do stappenplan krijg je het voor elkaar:

1. Sta jezelf toe om voldoening te vinden in schoonmaken, in plaats van dit ergens anders te zoeken. Van uitstel komt meestal afstel. Neem er de tijd voor en zet eventueel mooie muziek op.

2. Begin met een plan van aanpak. Loop door je huis en schrijf op wat je allemaal wilt aanpakken. Noteer ook de kleine dingen, want hoe meer je straks aanvinkt, hoe tevredener je zult zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk.

3. Geef prioriteit aan de taken, zet ze op de juiste volgorde van meest naar minst belangrijk. Zodat je weet waar je moet beginnen.

4. Zorg dat je alle schoonmaakspullen in huis hebt voordat je begint en zet ze klaar.

5. Lucht eerst je huis goed en ook aan het einde om al het stof weg te krijgen.
Zet al je ramen tegen elkaar open, hang je beddengoed buiten en klop al je kleden uit. Zet wel even de thermostaat een paar graden lager.

6. Eerst opruimen, daarna grondig schoonmaken. Gebruik de ruimtes waar ze voor bedoeld zijn, dus verwijder storende en nutteloze elementen.

7. Hou het overzichtelijk en pak het per ruimte aan. Eerst de keuken, daarna de woonkamer en slaapkamers. Dan de badkamer en tenslotte je wintergarderobe inruilen voor je zomer items. Een ruimte knapt enorm op wanneer je deze een poetsbeurt geeft waarbij je elk detail meeneemt.

8. Geef ook aandacht aan je planten, verzorg ze goed en verwijder dode bladeren. Lees ook dit artikel over de, volgens nasa, beste luchtzuiverende kamerplanten. Door de natuur in huis te brengen zorg je voor positieve energie.

9. Als je nog een stap verder wilt gaan, kun je de basisbeginselen van Feng Shui toepassen om positieve energie in je huis te brengen. Voor geluk en een goede gezondheid.

10. Beloon jezelf met een mooie wandeling, een lekkere traktatie, een massage of wat dan ook. Dat motiveert je om deze klus gedaan te krijgen.

Maar nu eerst aan de slag. Happy spring cleaning!

Nog meer inspiratie nodig? Lees ook: Top 10 tips om je huis lente-proof te maken.

Top
×
×