Langer leven? Blijf dicht bij familie en vrienden wonen

Op een eiland ten zuiden van Japan, Okinawa, leven mensen langer dan waar ook ter wereld. Hun geheim: ze vormen 'moai', een levenslange vriendenkring.

Weet jij waar vrouwen het langst leven? Op een eiland ten zuiden van Japan: Okinawa. Daarom wordt het ook wel het land van onsterfelijken genoemd. Op dit tropische eiland komen ziekten als kanker, hartaandoeningen en dementie minder voor. En de vrouwen daar leven langer dan alle andere vrouwen op deze planeet.

Wat is hun grootste geheim? Een sterke toewijding aan vrienden en familie, die dichtbij of bij je in huis wonen. Okinawanen hebben een prachtige traditie: ze vormen een ‘moai’, een levenslange vriendenkring die elkaar tot ver in de ouderdom ondersteunt. Een veilig sociaal vangnet voor financiële en emotionele steun, in goede én slechte tijden. Weten dat er altijd iemand voor je klaarstaat, is heel rustgevend.

Dit is een heel mooi idee voor het groeiende aantal alleenstaande 65-plussers in Nederland. Volgens het CBS zullen dat er in 2040 1,3 miljoen meer zijn, waarvan de helft 80-plussers zijn. Ouderen wonen immers steeds langer zelfstandig. Voor hen is een manier van wonen waarbij ze niet vereenzamen en voor elkaar kunnen zorgen dé oplossing.

De opkomst van Erfdelen, een woonerf delen met leeftijdsgenoten, past hier ook perfect bij. Steeds meer boerderijen komen leeg te staan, wat sociaal en duurzaam samenleven op het platteland mogelijk maakt. In kleinschalige CO2 neutrale woningen rond een erf en gezamenlijk gebruik van de bestaande boerderij. Met aandacht voor elkaar, spullen delen, je eigen groente verbouwen, samen koken en eten, en elkaar helpen als daar behoefte aan is. Seriously good toch!

Geïnspireerd? Lees ook: Buiten de stad wonen maakt gelukkiger

Top
×
×