Waarom je elke dag zou moeten beginnen met een koude douche


Een koude douche is niet alleen heel verkwikkend in de zomer, het is ook nog eens heel gezond. Drie goede redenen om ook koud te gaan douchen.

De Spartanen en Romeinen zweerden er al bij: koud douchen. Drie goede redenen om ook eens een koude douche te proberen:

1. Mentale oppepperEen koude douche versnelt de circulatie van je bloed, waardoor er ook meer bloed naar je hersenen stroomt. Dit helpt je brein om optimaal te functioneren en zorgt ervoor dat je langer alert bent en mentaal een stuk scherper. Uit onderzoek blijkt dat de adrenalinekick van een koude douche op je huid zelfs een antidepressief effect heeft. Als een lichamelijke ‘shock’ om somberheid te verdrijven en je gemoedstoestand te verbeteren.

2. Boost voor je huid en haarWarm water droogt je huid uit, terwijl een flinke plens koud water juist zorgt voor een natuurlijke roze glow. En door het koude water sluiten de haarschubben, waardoor je haar gladder is en veel meer glanst. Hierdoor zie je er frisser en jonger uit. Wie mooi wil zijn… moet koud nadouchen.

3. Minder vaak ziek en energiekerMensen die koud douchen zijn minder vaak ziek en voelen zich energieker. Dit blijkt uit een pilot onderzoek onder ruim 3.000 gezonde vrijwilligers, geleid door Arts-onderzoeker Geert Buijze van het AMC in Amsterdam. De vrijwilligers werden ingedeeld in vier groepen: 30, 60 of 90 seconden koud nadouchen, en de controlegroep: warm douchen. Na een maand leidde dit tot 29 procent minder ziekteverzuim bij de deelnemers die koud afdouchten.

Ook benieuwd naar het effect van een koude douche? Doe dan mee aan deze Cool Challenge: 30 dagen lang, iedere dag 60 seconden koud (af)douchen. Durf jij het?

Geïnspireerd? Lees ook: Zo slaagde mijn 100-jarige oma erin om gezond oud te worden

Top
×
×