gratis bezorging vanaf € 75,-

Confronterend: kledingwerkers naaien hulpkreten in Zara-labels

"Ik maakte dit kledingstuk dat u nu koopt, maar ik ben er niet voor betaald." Wat zou jij doen als je dit zou lezen in het label van een trui die je wilt kopen?

Winkeliers van kledingwinkel Zara in Istanbul werden afgelopen week wel heel direct geconfronteerd met de mensen achter hun kleding. Turkse fabrieksmedewerkers naaiden noodkreten in Zara-kleding, omdat ze al drie maanden geen loon hadden gekregen. Via de labels proberen de kledingmakers klanten op te roepen Zara en de fabriek Bravo waar ze werken onder druk te zetten.

Volgens diverse media zijn de kledingstukken met noodkreten uit de rekken gehaald. Bravo heeft inmiddels zijn deuren gesloten, maar kampt dus nog steeds met achterstallige betalingen en ontslagvergoedingen van hun werknemers.

In eerste instantie wilde Inditex, het moederbedrijf van Zara niet reageren op een verzoek van AP, maar een woordvoerder van het bedrijf heeft nu aan de Amerikaanse ELLE het volgende laten weten:

‘Inditex has met all of its contractual obligations to Bravo Textil and is currently working on a proposal to establish a hardship fund for the workers affected by the fraudulent disappearance of the Bravo factory’s owner. This hardship fund would cover unpaid wages, notice indemnity, unused vacation and severance payments of workers that were employed at the time of the sudden shutdown of their factory in July 2016. We are committed to finding a swift solution for all of those impacted.’

Het is niet de eerste keer dat Zara in verband wordt gebracht met schendingen van arbeidsrechten en dat de modeketen hier boetes voor heeft gekregen. In verschillende naaiateliers in Brazilië waar kleding voor de winkel geproduceerd wordt, werden er veel werkdagen gemaakt zonder pauzes. Ook werden medewerkers in de Braziliaanse naaiateliers vaak te laat betaald.

De veronderstelling heerst dat kleding in Europa onder betere omstandigheden geproduceerd wordt, maar dit incident toont aan dat dichter bij huis geproduceerd geen garantie geeft op goede arbeidsvoorwaarden. De lonen van arbeiders in Turkse kledingfabrieken zijn vaak te laag om van te leven. Werknemers zijn soms niet verzekerd via hun werkgever en ze maken vaak veel overuren.

Wil je zeker weten dat jouw kleding onder eerlijke omstandigheden is gemaakt? Kijk voor keurmerken in het kledinglabel als GOTS (Global Organic Textile Standard) of Fairtrade. Kijk op deze pagina van Milieu Centraal voor alle kledingkeurmerken. Of nog sneller: ga naar de webshop van Seriously Good! Wij werken alleen maar samen met merken met een goed verhaal.

Misschien vind je dit ook interessant: Duurzame garderobe? Begin met de basics!

Redactie   ▸ door
Top
×
×