gratis bezorging vanaf € 75,-

Kijken! Arjen Lubach wil weten wie zijn kleren maakt

Arjen Lubach is er helemaal klaar mee: waarom kan de meerderheid van de kledingmerken nog steeds niet vertellen wie zijn kleren maakt en onder welke omstandigheden? 'Het is gewoon een keuze om het niet uit te zoeken.'

Vorige week ontdekten klanten van een Zara-winkel in Instanbul noodkreten van Turkse fabrieksmedewerkers in de labels van kleding in de schappen. In een van de labels stond: “Ik maakte dit kledingstuk dat u nu koopt, maar ik ben er niet voor betaald.”

Voor het redactieteam van Zondag met Lubach genoeg redenen om uit te zoeken hoe je weet of er voor jouw kleding niemand is uitgebuit. Maar nergens krijgt Lubach duidelijk antwoord. Zowel dure als budgetmerken kunnen niet garanderen dat er geen kinderarbeid of schending van arbeidsrechten aan hun kleding te pas komt.

Dan krijg je persberichten, peperdure terughaalacties, totale paniek, huilende directeur op tv

Lubach vindt dit verbijsterend. Hij schetst een voorbeeld waarin één kleuter in Nederland in een knoopje van een pyjama van de Primark zou stikken. “Dan krijg je persberichten, peperdure terughaalacties, totale paniek, huilende directeur op tv. Allemaal logisch. Allemaal vanwege één kind. Terwijl ondertussen iedereen wel accepteert dat diezelfde fabrikant niet zeker weet of hun kleren door kleine kinderen worden gemaakt.”

Daarom roept hij de politiek op om te stemmen voor een bindende Europese wet die bedrijven moet verplichten transparanter te zijn over waar kleding wordt gemaakt. Helaas wordt die wet nog tegengewerkt door de kledingindustrie zelf.

Reacties op #zml
Op Twitter is veelvuldig gereageerd op de uitzending:

Deze kledingmerken geven antwoord
Wij zijn enorm blij dat Zondag met Lubach aandacht besteedt aan misstanden in de kledingindustrie. Wat de aflevering helemaal had afgemaakt, was aandacht voor kledingmerken die wél kunnen vertellen wie hun kleding maakt.

Er zijn zat seriously goede kledingmerken die laten zien dat transparantie wel degelijk mogelijk is

Zo onderhouden merken als People Tree en Armed Angels nauwe banden met hun fabrikanten en stofleveranciers. Er zijn zat seriously goede kledingmerken die laten zien dat transparantie wel degelijk mogelijk is, wanneer je besluit daar prioriteit aan te geven.

Kijk in onze webshop voor meer modemerken die goede arbeidsomstandigheden van de mensen achter hun kleding kunnen garanderen.

Lees ook: Voorkom miskopen, doe als opruimgoeroe Marie Kondo

Top
×
×