Het Japanse dorp Kamikatsu produceert bijna geen afval en dat ziet er zo uit

In het Japanse dorpje Kamikatsu werken alle bewoners mee om zo min mogelijk afval te produceren. Het dorpje heeft zelfs het indrukwekkende doel om in 2020 honderd procent zero waste zijn. Hoe doen ze dat?

Dat de enorme hoeveelheid afval die wij mensen produceren slecht is voor het milieu en onze gezondheid, beseffen ze in Kamikatsu maar al te goed. In dit dorpje is afvalscheiding wettelijk verplicht en inmiddels wordt maar liefst 80 procent van het gescheiden afval gerecycled. In het jaar 2020 wil het dorp 100 procent afvalvrij zijn.

De inwoners van Kamikatsu moeten er heel wat over hebben om dit doel te bereiken. Afval scheiden is hier namelijk een uiterst serieuze zaak en gebeurt in niet minder dan 34 (!) categorieën. Het kost dus de nodige tijd en het is niet altijd even makkelijk. In het begin zag niet iedereen het nu ervan in, maar inmiddels doen de inwoners actief mee.

Naast afval scheiden dragen sommige bewoners ook op andere manieren bij. Zo is er een fabriek waar oude kleren, vlaggen en kimono’s door ouderen worden vermaakt tot nieuwe producten, zoals teddyberen en kledingstukken. Ook is in het Japanse dorp de eerste zero waste bierbrouwerij geopend:

Geïnspireerd? Lees ook: Deze zussen hebben al drie jaar geen nieuwe vuilniszak nodig gehad. Hun tips 

Celine Bast   ▸ door
Top
×
×