Dit is de reden dat jouw kamerplanten altijd doodgaan (en zo voorkom je het)

Ben jij dol op planten, maar geen natuurtalent in het verzorgen ervan? Met deze tips voorkom je dat jouw kamerplanten doodgaan.

Je hebt net die nieuwe plant een plekje gegeven in je huis en binnen no time staat hij er alweer somber bij. Herkenbaar? Je bent echt niet de enige. Met deze tips zal dit je niet meer overkomen:

  1. Geef de juiste hoeveelheid water

Een veel voorkomende reden waarom kamerplanten snel doodgaan is dat ze niet de juiste hoeveelheid water krijgen. Vaak ben je geneigd om dit gewoon op gevoel te doen of standaard één keer per week een beetje, maar je kunt hier beter nauwkeurig in zijn. Kijk van tevoren dus goed op het kaartje en voel regelmatig aan een blaadje van de plant. Als deze droog aanvoelt, geef je plant dan een beetje water.

  1. Zet je plant op de juiste plek

De perfecte plek voor je plant is een plekje in je huis waar je plant niet direct in het zonlicht staat, maar ook zeker niet in het donker. Op een plekje waar je plant voldoende (indirect) licht krijgt, kan de plant optimaal en gelijkmatig groeien. Let ook goed op dat je plant niet te dicht bij de verwarming of tegen het raam staat, zodat je verbranding en bevriezing voorkomt. En geef je plant de ruimte om te groeien.

  1. Maak je planten eens schoon

Dit is iets wat door veel mensen wordt vergeten, maar eigenlijk heel logisch is. In de natuur worden planten namelijk regelmatig ‘schoongemaakt’ door een regenbui of de wind en kamerplanten kunnen dit zo nu en dan ook goed gebruiken. Het is belangrijk om af en toe even je planten af te stoffen, zodat ze weer goed kunnen ademen.

  1. Gebruik de goede aarde

Een andere reden waarom jouw planten het niet lang volhouden kan zijn dat je de verkeerde aarde gebruikt. Uit aarde halen planten natuurlijke mineralen en zouten die zij nodig hebben om te kunnen leven. Lees of vraag daarom wat voor soort aarde het beste bij jouw plant past. Hiernaast bestaat er ook (vloeibare) voeding voor planten.

  1. Ga niet onnodig overpotten

Als laatste zijn veel mensen geneigd om hun plant uit de pot te halen waarin hij oorspronkelijk zat. Dit overpotten kan slecht uitpakken voor je plant, dus doe dit niet als het niet per se nodig is. Zet je plant (met originele pot) in plaats daarvan in een mooie, grotere pot en je ziet er niks meer van.

Geïnspireerd? Lees ook: 6 kamerplanten waar je beter van gaat slapen

Celine Bast   ▸ door
Top
×
×