gratis bezorging vanaf € 75,-

Jezelf zijn op social media, durf jij het?

Je kwetsbaar opstellen op social media is geen vanzelfsprekendheid en daarom eng. Toch probeerde Seriously Good's Rachel het vorige week en dit is wat er gebeurde.

Vorige week besloten mijn vriend en ik om groot nieuws op Facebook te delen. Als alles goed gaat komt er maart 2018 een kindje! Dat is natuurlijk geweldig mooi nieuws, maar het voelde niet goed om alleen dat deel van ons verhaal te delen. Het blije deel. De weg naar de zwangerschap toe was namelijk best lang, verdrietig en frustrerend en tijdens die weg waren Instagram en Facebook niet mijn beste vrienden.

Onbewust ontstond bij mij het beeld dat wij de uitzondering waren

Om de zoveel weken kwam er een aankondiging langs in de vorm van sokjes of een echo waarin ik geconfronteerd werd met wat we zelf zo graag wilden. Natuurlijk heeft iedereen het recht om zijn blijdschap van de daken te schreeuwen, maar onbewust ontstond bij mij het beeld dat wij de uitzondering waren. Dat we alleen stonden in onze worsteling. Als ik er iets langer over nadacht, wist ik natuurlijk dat dit niet waar was. Miljoenen mannen en vrouwen worstelen met hun kinderwens, maar op social media zie je dat niet. Daar zie je alleen wat lukt. En ik deed er net zo hard aan mee. Ik weet nog dat ik vorig jaar op vakantie in Sardinië was en een foto van mezelf in azuurblauwe golven op Instagram plaatste met het onderschrift ‘Waves up!’, terwijl ik een uur daarvoor nog had gehuild omdat er een dolgelukkige zwangere vrouw naast me op een boot zat.

Dus besloot ik vorige week ons hele verhaal te delen, inclusief alle onzekerheden en teleurstellingen. Ik vertelde over mijn miskraam, het ongelofelijke verdriet dat volgde en de onzekerheid toen opnieuw zwanger worden niet lukte. Ik deelde ook wat deze worsteling me gebracht heeft. Dat ik ervan leerde dat ik niet altijd het positieve van alles hoef in te zien. Dat ik me juist rustiger voelde door toe te geven dat dit hele gebeuren een schaduw over mijn leven wierp. Hoe ik weer van mijn lichaam leerde houden. Het lichaam waar ik zo kwaad op was geweest, omdat het me verraden had. Bovenal leerde ik het leven beter te accepteren op zijn voorwaarden, in plaats van dat ik me bleef verzetten tegen het feit dat het niet zo ging zoals ik wilde.

Moest ik per se zo’n intiem verhaal met de buitenwereld delen? Het antwoord hierop was ‘ja’

Ik moest even drie keer slikken voor ik het verhaal plaatste. Jezelf zijn op social media is geen vanzelfsprekendheid. Je stelt je ongelofelijk kwetsbaar op. Was dit wel nodig? Moest ik per se zo’n intiem verhaal met de buitenwereld delen? Het antwoord hierop was ‘ja’. Alleen al voor alle vrouwen en mannen die hier ook mee worstelen, wilde ik ons echte verhaal delen. Zodat zij niet een stomp(je) in de maag kregen bij het zien van nog een blije aankondiging, maar dat ze zich misschien konden herkennen in ons verhaal en troost vinden in het feit dat ze niet de enige zijn.

Zelden heb ik in zo’n korte tijd zo veel lieve en mooie reacties gekregen. Ook privé. Een van de reacties luidde als volgt: ‘Het verdriet hierover werd door de vorige generaties niet open onder elkaar gedeeld, misschien dat wij een ander voorbeeld kunnen zijn. Want ik denk dat verdriet met elkaar delen de mens wat kan brengen. Zeker mensen die dicht bij je staan.’

Om de druk te verminderen beter, succesvoller, knapper, dunner, sportiever of slimmer te moeten zijn

Op social media zijn er steeds vaker initiatieven die stimuleren om ons ook online kwetsbaar op te stellen. Bijvoorbeeld #insidemybones van muzikant Dotan waarbij hij vraagt naar echte, ongefilterde verhalen, het Australische model Essena O’Neill dat vorig jaar de realiteit onthulde achter al haar perfecte Instagramfoto’s of de #nomakeup selfies.

Hoeveel je van je leven deelt op social media is jouw keuze, maar persoonlijk verlang ik naar iets meer realiteit. Niet om te bedelen om medelijden of aandacht, maar met als doel dichter bij elkaar te komen. Omdat mislukkingen laten zien dat we menselijk zijn. Omdat het hilarisch is om met anderen te lachen om blunders. Om de druk te verminderen beter, succesvoller, knapper, dunner, sportiever of slimmer te moeten zijn. Kortom: om herkenning en troost te vinden in elkaars geluk én ongeluk.

Ik ben benieuwd hoe jij hier naar kijkt. Durf jij jezelf te zijn op social media? En waarom wel of niet?

Top
×
×