gratis bezorging vanaf € 75,-

Het kan dus wel: in dit vergeten rijk was 700 jaar lang geen oorlog

Ooit bestond er een beschaving waar 700 jaar lang voorspoed was en nooit oorlog werd gevoerd. Wat was het geheim van dit vergeten utopia?

Een groot rijk moet af en toe oorlogvoeren, zo lijkt het. Van het oude Mesopotamië tot het moderne Britse Rijk, vechten deden ze allemaal. Toch is er een beschaving geweest die bewijst dat het ook anders kan: de Indusbeschaving.

Sinds archeologen de eerste overblijfselen van de Indusbeschaving ontdekten begin vorige eeuw, zijn meer dan duizend nederzettingen gevonden. Samen beslaan ze een gebied van meer dan 80.000 vierkante kilometer in het huidige Pakistan, India en Afghanistan. De opgravingen laten zien dat het een welvarende beschaving was, die tussen 2600 en 1900 voor Christus haar hoogtijdagen had.

100 jaar graven heeft maar één afbeelding van vechtende mensen opgeleverd

Opvallend is dat er geen paleizen en tempels zijn gevonden. Ook zijn er geen afbeeldingen van koningen of andere heersers opgegraven. Er is geen bewijs van slavernij gevonden, en geen duidelijke verschillen tussen de huizen van armen en rijken. Om de steden waren geen verdedigingsmuren gebouwd.

Maar het meest bijzondere is dat 100 jaar graven slechts één afbeelding van vechtende mensen heeft opgeleverd. Dat was ook nog eens een mythologische afbeelding, waarop een vrouw staat met de hoorns van een geit en het lichaam van een tijger. Er zijn wel wapens opgegraven, maar die waren duidelijk bedoeld voor de jacht. Schilden of harnassen zijn ook niet gevonden.

Ze hadden een goede relatie met de omringende volkeren en werden niet aangevallen

Het lijkt erop dat de Indusbeschaving geen oorlog kende, en dat niemand er alle macht had. Hoe kan dat? En, zou het bij ons ook kunnen? Volgens de New Scientist was dit voor een groot deel te danken aan de fantastische omstandigheden in de Indusvallei, waar de Indusrivier het hele jaar voor water zorgde, de oogst altijd goed was door het heerlijke weer en er een overvloed aan grondstoffen was.

Door de perfecte omstandigheden hadden de Indusmensen geen behoefte aan oorlog. Ze hadden bovendien een goede relatie met de omringende volkeren, waarmee ze volop handel dreven, en werden ook niet aangevallen.

De grote vraag is natuurlijk wat er na 700 jaar mis ging. Een theorie is dat het door klimaatveranderingen kwam, waardoor de Indusvallei niet meer zo’n perfecte plek was. Een andere theorie geeft de schuld aan hun pacifisme en gelijkheidsdenken. Dat zou er toe hebben geleid dat de mensen uiteindelijk niet meer productief waren en slecht tegen verandering konden.

We zullen er waarschijnlijk pas achter komen als het schrift van de Indusbeschaving is ontcijferd, want dat is helaas nog niemand gelukt. Dan weten we dus of een samenleving zonder oorlog echt mogelijk is.

Lees ook het artikel van de New Scientist (via Blendle)

Top
×
×