6 ‘gezonde’ gewoontes die je beter kan afleren

We doen allemaal ons best om zo gezond mogelijk te leven. Toch kunnen we deze 6 populaire hygiënische gewoontes beter afleren. Uit onderzoeken blijkt dat ze ons lichaam meer kwaad, dan goed doen.

Jij wast vast ook altijd je appels en ander fruit grondig. Je weet immers maar nooit wie er met zijn vieze handen aan heeft gezeten of wat voor bestrijdingsmiddelen er nog op zitten. Maar is dat wel zo goed? Bij deze zes populaire hygiënische gewoontes zetten wetenschappers vraagtekens:

1. Je groente en fruit goed wassen

Een beetje vuil op je groenten en fruit is zo slecht nog niet volgens onderzoekers van Cornwell University. Het helpt de maag namelijk beschermen tegen parasieten, slechte bacteriën en giftige stoffen. Laat dat vuil de volgende keer dus maar lekker zitten. Je bespaart hiermee ook nog eens water en tijd, altijd een goede bijkomstigheid.

2. Zoveel mogelijk eten in de koelkast bewaren

Veel mensen bewaren alles in de koelkast, van vlees tot brood en groenten. Wanneer je fruit buiten de koelkast bewaart gaat het lichtelijk gisten. Dit is niet per se slecht voor je lichaam, sterker nog het is eigenlijk wel goed. Het helpt namelijk je immuunsysteem een boost te geven en het verhoogt ook nog eens de voedingswaarde. Het is vanzelfsprekend dat vleeswaren in de koelkast horen, maar fruit, groentes en brood kunnen beter buiten de koelkast worden bewaard volgens Journal of Physiological Anthropology.

3. De vaat laten weken

Je kent het wel: na een avondje gezellig te hebben gegeten met vrienden, heb je de afwas alvast even in de gootsteen in een sopje gezet. Zo kan het weken gedurende de nacht. Maar gedurende de nacht koelt het water af en ontstaat er in de gootsteen een bron van bacteriën. Volgens onderzoekers van University of Arizona komt 50 tot 80 procent van de bacteriën die kunnen leiden tot voedselvergiftiging van het eten thuis. De gootsteen is zelfs zo’n bron van bacteriën dat die nog viezer is dan de wc. Bah, met deze zogenaamd hygiënische gewoonte moet je echt meteen stoppen.

4. Handen wassen met antibacteriële zeep

Overal is tegenwoordig antibacteriële handzeep verkrijgbaar. Denk ook aan die kleine meeneem formaatjes voor in de tas. Het zou beter zijn voor de bestrijding van bacteriën. Nu is het zo dat Clinical Infectious Diseases onderzoek heeft gedaan om te achterhalen of antibacteriële zeep wel echt beter is dan normale zeep. Uit dit onderzoek is gebleken dat dit helemaal niet het geval is. De onderzoekers adviseren zelfs om normale zeep te kopen. Dus, hup, alle antibacteriële handzepen kunnen de deur uit. Met het gebruik van antibacteriële zeep riskeer je ook nog eens dat je nuttige bacteriën doodt.

5. Een ontspannende douche nemen

Lekker nog even onder een warme douche voordat je je bed induikt. Even ontspannen en het warme water over je lichaam heen laten stromen, het liefst zo warm mogelijk. Maar pas op, dat is zo goed nog niet. Te warm en lang douchen is niet goed voor je huid, omdat de olielaag zo van je huid af gaat. Ook met douchegel is het verstandig voorzichtig te zijn. Gebruik zo min mogelijk en spoel het goed af. ’s Ochtends heel warm en lang douchen is al helemaal niet handig, want door de verandering van temperatuur je lichaam wordt getriggerd om al een soort ruststand te activeren. En o ja, vergeet natuurlijk ook niet dat lang douchen niet alleen slecht is voor je huid, maar natuurlijk ook voor het milieu.

6. Je eten niet delen

Je kent het wel: je wil best een toetje, maar om het nou helemaal in je eentje op te eten is misschien niet zo’n goed plan gezien de calorieën. Een toetje delen is dan een betere optie, dus vraag je automatisch om een extra lepel. Om nou je lepel te delen, klinkt niet zo hygiënisch. Maar volgens professor Michael Pollan kun je juist veel beter met dezelfde lepel eten. Dat is namelijk goed voor je weerstand. Hartstikke leuk toch! Daarbij moet je natuurlijk wel oppassen dat die persoon waarmee je het deelt niet ziek is. Dat is dan net weer wat minder goed voor je immuunsysteem.

Geïnspireerd? Lees ook: 5 redenen waarom huisdieren seriously gezond voor ons zijn

Top
×
×